24 часа

„Само за година 16 млрд. се изпариха от борсата”

16 млрд. лева се изпариха от фондовата борса от началото на годината заради кризата, става ясно от нейните данни. Според статистиката в сравнение с 31 декември 2007 г. пазарната капитализация на борсата (стойността на всички търгувани дружества там) е намаляла с 58% и вече е 18,5 на сто от БВП спрямо 51% за 2007 г. Истински срив има и при оборота, който е паднал със 70,7% спрямо година по-рано. Броят на сделките се е понижил с 18 на сто. През 2008 г. са регистрирани за търговия 119 нови емисии спрямо 115 през 2007 г. От тях 19 са увеличения със собствени средства. Въпреки това набраният чрез емисии капитал е с 28% по-малко от 2007 г. "Изтъркаляхме една тежка година. Тя ни постави пред изпитания и ни показа, че никой не е по-голям от пазара. Дано 2009 година е на дружествата със специална инвестиционна цел", заяви Бистра Илкова, шеф на борсата. Като цяло настроенията там през цялата година се движеха от световната криза и случващото се в САЩ и Европа и бяха подчинени на масовите разпродажби.

Труд

„Скъпа, по-скъпа нова година”

Честита Коледа и скъпа Нова година! Такъв поздрав най-подхожда за българите в последните години. И тази няма да направи изключение. От 1 януари 2009 г. ще ни сурвакат с по-високи цени на ток, парно, адвокатски услуги, цигари, задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, детски градини.

Скача тарифата за адвокат

Неколкократно поскъпват минималните адвокатски хонорари от догодина. На 19 декември Висшият адвокатски съвет обяви новите размери на възнагражденията, под които не може да се слиза. Те влизат в сила след обнародване в “Държавен вестник”, което се очаква. Три пъти по-скъпи стават хонорарите по трудови дела на една инстанция - от 50 на 150 лв. Четворно е увеличението по дела за уволнение и възстановяване на работа - за тях се въвежда заплащане, равно на минималната работна заплата към момента на поемане на делото. Сега тя е 220 лв. Поскъпват и разводите. Вместо досегашните 100 лв. при раздяла по взаимно съгласие минимумът за адвоката ще е 300 лв.

„Вдигат автомобилни застраховки с 25-30 на сто”

Независимо дали ни се иска, застраховка “Гражданска отговорност” ще поскъпва плавно след Нова година, прогнозираха работещи в бранша. В момента средната цена на полицата за най-масовите автомобили с обем на двигателя до 1800 кубика е около 150-160 лв. Очаква се за 2009 г. цената да се вдигне с 25-30 на сто. Прогнозите за спад на цените в ситуация на криза са абсолютно погрешни, коментира за “Труд” шефът на “Армеец” Румен Георгиев. Застрахователите са част от финансовия сектор и всички трусове в него се отразяват и на тях.

„Цените на цигарите с 26% отгоре”

Българските цигари ще поскъпнат средно с 26 на сто от 1 януари заради повишения акциз. Сходно повишение се очаква и при вносните марки. Вероятно новата цена на най-масовите родни цигари - “Виктори”, ще бъде 3,45 лв. за кутия, прогнозира още в края на ноември изп. директор на “Булгартабак” Корнелия Нинова. За сравнение в момента те струват 2,75 лв., т. е. скокът е със 70 стотинки. Около 3,15 лв. се очаква да стане кутия “Средец”. Също толкова ще е и “Престиж”. Популярната дамска марка “Ева” ще бъде 3,25 лв. Дори по-евтиният клас цигари ще поскъпне осезаемо и търсени марки като “Мелник” ще отиде на 2,90 лв. за кутия.

Стандарт

„1000 лева отстъпка за кола”

"Коледна промоция! Минус 1000 лв." Този надпис зарадва по празниците стотиците мераклии да си купят кола от най-голямата борса “Горубляне” в София. Търговците на стари автомобили направиха неочакван подарък на клиентите си, като свалиха цените с хилядарка. Най-много се тълпяха за "Фолксваген Голф 3", който вече върви под 3 бона. Само преди 14 дни цената му твърдо държеше 3800 лв. Конкурентите в този клас "Опел Астра" и "Форд Ескорт" от 1995 г. вървят още по-евтино. Те струват колкото марков плазмен телевизор - 2500 лв. Колите на 10 години пък се продават за по 3000-3200 лв. Проверка на "Стандарт" установи, че автокъщите в цялата страна драстично свалят цените, за да се освободят от залежалите лимузини. За първи път виждаме нещо в България да поевтинява, радваха се шофьорите.

24 часа

„Стар букмейкър спря залозите от България”

Най-старият английски букмейкър “Уилям Хил” ще затвори всички сметки на играчи от България от Нова година, става ясно от съобщение до клиентите. Безпрецедентната мярка е по "юридически причини извън нашия контрол". "Информираме ви, че "Уилям Хил" реши да затвори всички услуги за онлайн залози и други игри и няма да може да им ги предлага в близко бъдеще", се казва още в съобщението. "Уилям Хил" ще заличи сметките на играчи, регистрирани у нас, считано от 30 декември. Всички клиенти ще могат да изтеглят сумите си до 31 януари 2009 г. Английската компания е първата, която предприемаподобни действия спрямо българи. Според нашето законодателство залозите в интернет не са точно регламентирани и се определят като незаконни от Държавната комисия по хазарта. За да функционират на българския пазар, всички букмейкъри трябва да притежават лиценз, но нито един чуждестранен оператор няма такъв.

Монитор

„Сергей Станишев: Няма забранени коалиции”

За БСП няма забранени коалиции, но е важно кой ще бъде с водещи позиции. Така премиерът Сергей Станишев отговори на въпрос на bTV дали би се подписал под твърдението, че соцпартията няма да се коалира след изборите с ГЕРБ или с "Атака".
Станишев припомни, че през 2005 г. тогавашният премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски е обещал в интервю, че няма да управлява с БСП.

Труд

„24% спад в коледното пазаруване в САЩ”

С 24% е намалял клиентският поток към американските магазини в петък, събота и неделя преди Коледа спрямо същия период на 2007 г. Това е най-големият спад, отбелязван някога, въпреки големите намаления, обявени от търговците. Продажбите на дребно в тези три дни в САЩ са се понижили с 5,3%, показват данни на базираната в Чикаго компания “Шопертрак”. Като причини се посочват лошото време и забавянето на икономиката. Тази година американските потребители като цяло са разполагали с по-малки бюджети за коледните празници. Някои от големите търговски вериги обявиха грандиозни намаления, достигащи до 70%, за да привлекат максимален брой клиенти.

Монитор

„Мафията на Апенините удвои рекета за празника”

Счетоводителите на мафията в Палермо регистрираха за отминалата Коледа рекордни постъпления от рекет- отбелязаха медиите на Апенините ден след празника. Според влиятелния всекидневник „Република" финансовият резултат бил зашеметяващ, тъй като преди Рождество Христово Коза ностра била удвоила налога, който є плащат търговците и предприемачите в града. В касите на организираната престъпност в Палермо постъпили допълнителни средства и от събиране на неиздължени през годината по различни позволени и непозволени причини суми. Всички онези предприемачи и търговци, които са се ослушвали да си платят навреме, са били предупредени да се изръсят веднага чрез напълването на ключалките и бравите им с яко лепило.

24 часа

„Борд в ЦСКА от понеделник”

В понеделник трябва да започне да действа борда в ЦСКА, който е наложен от новия собственик “Титан ас”. За момента единствено Николай Ишков трябва да влезе в управителния съвет и да стане изпълнителен директор заедно с Александър Тодоров. Двамата ще подписват всички документи до окончателното приключване на сделката. За целта трябва да има заседание на надзорния съвет и неговите решения да бъдат вписани в съдебния регистър от Александър Томов. Точно на обед преди Коледа бе подписан предварителен договор между “Титан ас” и сегашния собственик Прамод Митал. Той е за тримесечен ексклузивен период, през който трябва да бъде приключена сделката. Той включва минаване през всички възможни инстанции, включително и Комисията за защита на конкуренцията. Отново в центъра ще е офшорката ISMS, която е регистрирана в Люксембург и трябва да смени собственика си. В момента книжата се държали от FC Global, която пък е част от империята на Митал, изпитваща в момента изпитва сериозни затруднения. Книжата са у български нотариус, който ги държи след като са били заложени срещу 1,1 милиона лева в полза на Константин Жеваго, който искаше отбора през лятото, но сделката пропадна след вземането на лиценза на клуба. Вероятно след приключването на всичко ще бъдат прехвърлени и акциите на български собственик, за да се нормализират нещата. От “Титан” смятат да направят и други фирми акционери в ЦСКА. До приключването на всичко Александър Томов остава президент и председател на надзорния съвет на дружеството. След това обаче бившият вицепремиер вероятно ще бъде сменен, както и целият управителен и надзорен съвет. Ще бъдат съкратени и излишните структури в ЦСКА, които бяха направени да се прикриват трансферите, извършени от ръководството.