Лицата на протеста - кой каква промяна иска, е коментарът в "Труд". Посочва се, че у нас властта има пълен консенсус по въпроса, че е по-важно да се управлява, отколкото да се постигат конкретни резултати. Когато се прилага такова разбиране за управлението, е логично хората да спрат да вярват, че държавата е полезна, че институциите са техни. И обществото се разделя на няколко типа - едните се фокусират само около битовата си перспектива. Други се скупчват около властта, доволни от статуквото и отъждествяващи се с него. Третият тип веднага се присламчва около опозицията и се опитва да протестира. 20-годишните са четвъртата част - те искат промяна, но им трябва време, за да я направят.

Костов забърза за дясната коалиция, Мартин го поряза, отбелязва "24 часа". Максимум до месец дясната предизборна коалиция трябва да е готова, каза вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. Нямаме бърза работа. Ще решим през март, отговори му задочно лидерът на СДС Мартин Димитров. Така те се разминаха във вижданията си за дългоочакваното обединение. Според Костов трябва да се бърза, за да има време хората да свикнат с коалицията. Той предлага за партньори СДС и БНД. Това категорично не са единствените възможни партньори. И всяка партия трябва да е готова за самостоятелно явяване на изборите, смята пък Димитров


Партийните ръководства да редят листите, не хората, е позицията на Мирослав Мурджов, депутат от Движение "Напред". В интервю за "Монитор" той обяснява, че партията застъпва определени идеи, има си устав, избира си ръководство, правят се конгреси и на това ръководство му е разписана възможност да нарежда партийните листи. Според него, ако искаме да направим работещ избирателен закон, трябва да запазим старите норми. Има възможности за нововъведения, но да се направи генерална реконструкция за сметка на самата избирателна система е много опасно, предупреждава Мурджов.

Газът идва с 90 км/ч, край на режима!, информира "Труд". Руският природен газ тръгна вчера към България и цяла Европа. Премиерът Сергей Станишев сам се увери в това пред стената екран на диспечерите в сградата на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Вчера притокът на газ у нас чувствително се увеличи с количествата от Гърция - около 2 млн. куб. метра - близо 20% от потребностите за деня. От днес ще бъде облекчен ограничителният режим за предприятията. Преките им загуби до вчера се изчисляваха на 170 млн. лева. Щом свърши кризата, ще поставим пред европейските ни партньори въпроса за понесените щети, подчерта Станишев.

Депутати "за" отварянето на 3-и и 4-и блок, осведомява "Дума". С 10 гласа "за" парламентарната комисия по енергетика взе решение за отварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Против решението се обявиха двама членове на комисията, а въздържали се нямаше. Представителите на НДСВ и ДСБ се обявиха
против. Говорителят на БСП Корнелия Нинова предупреди, че страната ни е заявила искане пред ЕК за финасиране на проекти за около 1 млрд. лева и при евентуално пускане отново на блоковете, финансирането по тези проекти ще бъде прекратено. Освен това ще бъдат спрени компенсациите, които получаваме
заради затварянето им.

Подменихме разговора за газа с "Козлодуй, посочва в интервю за "24 часа" Меглена Кунева, еврокомисар за защита на потребителите. По думите й не можем да смятаме, че електроенергията, която в момента не липсва в България, може да замени газа. И продължава: "Откак се вкара темата "Козлодуй", за нищо друго не говорим. Престанахме да говорим за доставки, почти не се чува за "Набуко". Този спор е малко трудно преводим навън. Страните, които са се присъединили преди нас, са използвали членството, за да се отърват от старите си производства с помощта на ЕС. А ние искаме да говорим само за старото."

Банките нямат интерес да заробват клиентите си, заявява Виолина Маринова, предесдател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Банка ДСК. В интервю за "Класа" тя прогнозира: "Тази година ще бъде изпитание за банковата ни система. Тя ще бъде много тежка, но опасност от фалити няма. Според мен времето на фаритите отмина, а фактът, че ЕЦБ коментира, че няма да допусне нито един банков фалит в Европа, е добър сигнал. Ако има някаква промяна в сектора, то това ще е смяна на собственост. Това, което трябва българските банки да предприемат, е да привличат ресурси на разумна цена, да кредитират на цена, която е възможна за обслужване, и трябва много внимателно да преценяват клиентите по тяхната платежоспособност и платежоготовност."

Жилищните кредити поскъпнаха с 30% за година, пише "Сега". През януари м.г. лихвата и таксите по кредитите в левове са били 8.29%, а през декември - вече 11.03%. За заемите в евро процентът се е качил за една година от 7.6% на 9.9%. Така цената на кредита се е върнала на високите си нива от края на 2005 г.

Станишев: Успех в мисията, е заглавие от "24 часа". Сергей Станишев поздрави с телеграма вчера Барак Обама по случай встъпването му в длъжност като 44-и поред държавен глава на САЩ. Премиерът пожелава на новия американски президент благоденствие и успех в мисията му за промяна в този труден за света момент. Станишев се надява диалогът с американските ни партньори да преминава все така откровено и при наличието на голямо взаимно доверие и единство на позициите.

Жак Баро: Помогнете си, за да ви помогна, пише "Труд". Дайте ми аргументи, за да бъда ваш защитник пред Европейската комисия. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Жак Баро на конференция "България в ЕС - две години по-късно и пътят напред". Вчера той има срещи с премиера Сергей Станишев и министрите Михаил Миков, Миглена Тачева и Гергана Грънчарова. Пред форума Баро не пропусна да напомни, че борбата с организираната престъпност зависи от ефективността на правораздавателната система. А "българската съдебна система произвежда много малко действителни резултати". Добра дума Жак Баро намери единствено за Инспектората към ВСС, чиито резултати били обнадеждаващи.

Според Борис Велчев проблемът са забавените присъди, насочва вниманието "Новинар". В отговор на упреците към съдебната ни система главният прокурор Борис Велчев каза, че областите на действие на организираната престъпност не са тайна за правосъдната система и е само въпрос на време да има резултати срещу тях. Според него проблемът не е в липсата на осъдителни присъди. Статистиката за миналата година показва, че те са 95%. Проблемът е, че идват бавно, подчерта Велчев.    "Ще бъдат загубени 34 млн. евро по САПАРД", съобщава "Дневник". 34 млн. евро по програма САПАРД, предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти, ще бъдат загубени. България ще се прости и с част от замразените 323 млн. евро по програма ФАР, стана ясно от изказване на вицепремиера Меглена Плугчиева. Последният одитен доклад на "Делойт" по програма САПАРД е показал, че в над 90% от проектите има нередности. Затова нямам положителни очаквания за възстановяване на плащанията, каза Плугчиева.

Шефът на БНБ бойкотира Брюксел заради WC, акцентира "Труд". Шефът на БНБ Иван Искров заплаши, че ще бойкотира среща на европейски лидери, ако не бъде свален обидният за България символ - турска тоалетна, от инсталацията "Ентропа" пред Съвета на Европа в Брюксел. "Ако този оскърбителен за България символ не бъде премахнат, няма да участвам на срещата на Съвета на финансовите министри и управителите на централни банки в Прага на 3-4 април 2009 г.", пише гуверньорът до чешкия си колега, чиято страна председателства ЕС. Междувременно вчера скандалното изображение бе покрито с черно платно.