Дете от Благоевградско, върнало се от САЩ на 29 май, е вторият регистриран в България случай на грипен вирус A (H1N1), съобщават изданията. Симптомите се появили на 30 май. Заболяването протича в лека форма, само с хрема и кашлица, без висока температура и други сериозни признаци. При епидемиологичното проучване са установени 6 контактни лица, които също ще бъдат изследвани. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейският център по контрол на заболяванията.

Около 15 000 полицаи ще охраняват евроизборите у нас в неделя, съобщават "Новинар" и "Експрес".

В САЩ, в Кипър, както и в още пет държави от ЕС български евроизбори няма да има, защото защото няма регистрирани поне 20 желаещи да гласуват, съобщава "Труд".

Под заглавие "Една доза еврооптимизъм" Румяна Бъчварова от "Маркет ЛИНКС" в посочва в седмичника "Капитал", че 55 на сто от българите одобряват политиката на ЕС спрямо България. Българите да гласуват като европейци, призовава в "Стандарт" водачът на листата на британските консерватори Джефри ван Орден.

Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на бившата барета и настоящ обвиняем Пламен Галев за участие в изборите за Народно събрание, е внесъл 14 101 подписа в негова подкрепа в районната избирателна комисия в Кюстендил, съобщава "Труд". Според "Стандарт" подписите са 14 311. По закон са достатъчни 10 хил. подписа, за да бъде регистриран.

"Бойко Борисов е конструиран като модерен юнак, който е способен почти физически ще се справи с душманите на народа. Имиджово обаче Станишев стои някак кротко, по колежански питомно. И нищо, че напоследък показа зъби, трудно се превръща в олицетворение на злото. Затова битката помежду им лесно губи сериозност, започва да звучи като фарс", казва в интервю в "Труд" анализаторът Георги Лозанов.

Националният ръководител по предприсъединителните програми Димитър Ивановски е изпратил писмо до шефката на фонд "Земеделие" Ализан Яхова, че 68.6 млн. лв. по САПАРД за селски пътища са блокирани заради нередности, съобщава "24 часа". Нарушения имало в договорите на 7 общини - Нова Загора, Нови пазар, Връбница, Панагюрище, Раднево, Бобов дол и Минерални бани. Контрактите са сключвани 2004-2008 г. Договорите на Нова Загора и Раднево са с фирма "Биндер", чиито шеф доскоро беше Емил Георгиев, брат на ексшефа на пътната агенция Веселин Георгиев, посочва изданието. Другите контракти са с "Автомагистрали Хемус", "Топлика", "Пътища-Нови пазар", "Автомагистрали Черно море", "Пътностроителна техника". Проверка на държавната финансова инспекция открила при тях нарушения при конкурсите за обществените поръчки. Вчера от кабинета на Яхова заявили, че пропуските ще бъдат отстранени и парите ще се усвоят навреме.

България ще кандидатства за подкрепа от 7 млн. лв. пред Европейския глобализационен фонд, посочва "Труд". Парите са за обучение и преквалификация на съкратени кремиковски металурзи. Средствата не могат да се изразходват за заплати, осигуровки и други дължими плащания на освободените, а само за подготовката им за нова работа. Задължително изискване, за да отпуснат парите, е уволнените да са най-малко 1000 души.

Печалбата и резервите на БТК ще бъдат източени и ще се разпределят между акционерите, като над 90 процента държи американската компания AIG, която вече е "напомпана" с над 180 млрд. долара държавни помощи, пише пише "Стандарт". Брутен дивидент от 147 млн. лв. да бъде разпределен между акционерите, ще гласува общото събрание на телекома на 29 юни 2009 г., което прави 0,51 лв. на акция, посочва изданието. Предложението е да бъдат изплатени всички разпределяеми печалби и резерви на БТК за 2008 г. За последните 12 месеца акциите на БТК поевтиняват с 44 на сто до 4,5 лв. за акция.

Таен договор за чистене на София на стойност 1 млрд.лв. и неустойка от 40 на сто при предсрочното му прекратяване изготвял Министерският съвет, пишат "Новинар", позовавайки се на общински съветници от ГЕРБ. Близки до "Новера" ще поемат боклука, твърдели съветниците.

Кризата удвои очакванията за промяна, пише в анализ в "Стандарт" председателят на Българската индустриална камара Христо Ковачки.

Дързък опит за въоръжен грабеж в златарско ателие предизвика полицейска гонка и стрелба в центъра на Русе вчера, а крадецът беше ранен, пише "Труд" под глава. По същото време на 500 м от мястото на "екшъна" вицепремиерът Миглена Плугчиева и посланиците на Германия и на Франция - Михаел Гайер и Етиен дьо Понсeн, си правеха снимка за спомен с кмета Божидар Йотов, но за щастие не разбраха за случая, отбелязва изданието.

3000 полицаи със светлоотразителни жилетки и баджове с надпис "Пътен контрол" до края на юни настъпват в кварталите на всички градове, за да свалят от колите пияните шофьори, пишат "24 часа" и "Монитор" /на първа страница/. Това ще стане след като полицаите минат курс и положат изпит. Вътрешният министър Михаил Миков подписал заповед, разрешаваща на всички униформени да пишат фишове. Разпоредил е още служителите на КАТ да помагат на движението по кръстовищата, вместо да спират нарушителите. Те ще записват номерата им и ще ги викат по-късно в полицията.

Тодор Василев неведнъж ме е бил, и то доста безмилостно, казва в интервю за "24 часа" Барбара-Ядвига, чиято дъщеря Николета беше взета насила от баща й в България и сега живее при майка си в Полша. Страх ме е не толкова за мене, колкото за децата - опасявам се, че може да им направи нещо лошо, казва тя в отговор на въпрос. Той постоянно ми звъни от България, крещи, не може да разговаря нормално, казва тя. Майката заявява, че ще се бори да вземе при себе си и сина си Павел. Николета се чувства добре в град Дембица в Полша, весела е и си играе с децата, пишат "Монитор" и "Телеграф", чиито репортер е бил там.

"Знам, че МВР ще оцелее въпреки министрите му", казва пред "Труд" бившият заместник-министър на МВР Румен Андреев, освободен от поста си заради участие в тържество в деня на траур заради катастрофата в Ямбол. В двуседмичния законов срок ще депозирам заявление до ВСС да бъда възстановен на работа в следствието, посочва той.

След 9 часа в полицията Борислав Лазаров - шефът на "Новера", която доскоро имаше договор с общината за почистването на София, е бил освободен, пише "Стандарт". Той е бил задържан при акция в "Кемпински хотел Зографски" в четвъртък заедно с още петима души. Двата му мобилни телефона обаче са прибрани от МВР, за да се установи дали той е поддържал контакти с останалите задържани при акцията, пише изданието. Според служители на комплекса Лазаров често пие кафе с арестуваните Димитър Кукев-Куката и Христо Златков, които фигурират в управата на фирма "Волф 2009". Заедно с Лазаров на свобода е излязъл и друг от задържаните - Борислав Борисов-Боби Кастрола, също служител на "Новера", добавя "Стандарт". Двамата са разпитани като свидетели срещу банда, обвинена за грабеж и телесни повреди. От прокуратурата съобщили, че срещу Кукев, Златков и Серафим Антонов са повдигнати обвинения за грабеж и нанасяне на телесни повреди. В понеделник в съда ще се гледа мярката им за неотклонение, а държавното обвинение ще поиска постоянно "Задържане под стража".

НАТО има нужда от революционна промяна, заявил бившият външен министър и председател на външната комисия на Народното събрание Соломон Паси на международна конференция в Истанбул "НАТО, ЕС и Турция", съобщава "24 часа". 20 г. след рухването на комунизма е време да се огледа изминатия от алианса път и да се начертаят нови пътища, за да запази той ключовата си роля в глобалния свят, заявил Паси, който беше и кандидат за генерален секретар на НАТО. Той предложил създаването на съвети НАТО-ЕС и НАТО-Китай, алиансът да започне работа по над 20-годишен план за действие, който води към членство на Русия в алианса, ревизия на отношенията с Африка, мостове към нови отношения с Латинска Америка. Като най-спешен приоритет отбелязал установяването на дълбок диалог с ислямския свят.

Подкрепяме всички усилия на Република Македония за членство в ЕС и НАТО, но условието ни е да не крадат чужда история, да не всяват конфронтация, да си овладеят антибългарските елементи, казва външният министър Ивайло Калфин в интервю в "Дума". Калфин е станал почетен доктор на престижния британски университет в Лофбъро, съобщава "Труд".

Общо 36 хиляди български знамена ще бъдат издигнати на Националния стадион при с изпълнението на родния химн преди ключовия футболен дуел с Ейре, посочва "Труд". Билетите свършили още в четвъртък привечер, посочва изданието. Според "Стандарт" картонените трибагреници ще са 38 000.