Вестник Сега

"Премиерът заплаши с уволнение Божидар Димитров"


Обвързването на кандидатурата на Турция за ЕС с проблема за компенсациите на тракийските бежанци у нас се оказа тежък дипломатически гаф на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров. Снощи премиерът Бойко Борисов заяви, че е направил последно предупреждение на Димитров за отстраняване от МС. "Това може да го говори директор на музей, историк, но не и член на правителството", заяви Борисов. Преди няколко дни министърът каза, че България ще наложи вето на членството на Турция в ЕС, ако не плати 20 млрд. долара компенсации. "Тази тема няма никаква пряка връзка с въпроса за разширяването на ЕС", коментира заместник-министърът на външните работи Марин Райков.

"Големия Маргин остава в ареста заради убийството на Боби Цанков"


Един от босовете на бившата групировка СИК Красимир Маринов-Големия Маргин бе обвинен като поръчител на убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков в мига, преди да изтече 24-часовият му арест. Маринов се оказа заподозрян заедно с брат си Николай, че са поръчители на покушението на Цанков. Убийството провокира реакция на Европейската комисия. "Тези убийства продължават да бъдат проблем, на който в България е крайно необходимо да се обърне внимание", каза говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

"Кога МВР ще отговори сериозно на наглите провокации на престъпността?"


Във вътрешен план разстрелът е симптоматичен и е много нагло намигване на престъпността към властта, пише авторът. Убийството се случва в разгара на акциите на МВР, службите и прокуратурата срещу групите за отвличания и магистрални грабежи. Насред неспирни интервюта как са ударени най-високите етажи на организираната престъпност, как няма да има вече отвличания и тежки въоръжени грабежи, как държавата е показала, че е по-силна от мафията. Точно в този момент в центъра на София бе застрелян Боби Цанков и бяха ранени още двама души.

"Кабинетът капитулира за премиите на магистратите"

След 14 дни открита война и драматични преговори между съдебната власт и правителството вчера стана ясно, че магистратите все пак ще получат коледните си бонуси. Обратът е неочакван, защото вчера сутринта финансовият министър Симеон Дянков писмено уведоми Висшия съдебен съвет (ВСС), че няма правно основание за изплащане на гласуваните вече премии. Часове след това обаче след серия продължителни съвещания, в които участваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Борис Велчев, министрите на правосъдието, на вътрешните работи и на финансите и представители на ВСС, се стигна до противоположно решение. Следващата седмица МС ще намери начин съдебната власт да си получи парите.

Вестник Стандарт

"Убиха мутра, не журналист"

Според автора Цанков беше типичен тарикат от прехода, който мамеше и в ефир. Той не беше журналист - нито радио-, нито разследващ, нито никакъв. Западната преса се обърка в съобщенията си за неговото убийство - нищо странно, като се има предвид, че огромна част от случващото се в държавата ни е като среща с НЛО за цивилизования свят.

Вестник Монитор

"Яне Янев се изяви като аграр популист"


Мнение на доц. Антоний Гълъбов, социолог. В интервю той посочва, че партийната политическа система се намира в много дълбока политическа трансформация, която не завършва с изборите. Съществена част от политическите партии изгубиха доверието на избирателите. Цялата отговорност и цялото внимание е насочено към политическа партия ГЕРБ. Тъкмо ГЕРБ е най-сериозната гаранция за стабилността, ускоряване и продължаване на реформите. ГЕРБ махна чадъра над организираната престъпност. Оказа се, че тя е лесна за залавяне и справяне на държавата с нея. Това означава, че и преди е била такава, но е имала политическа протекция, която я е пазила.

Вестник Новинар

"Правителството трябва да помисли за намаляване на осигуровките"


Становище на икономиста Георги Ангелов. Според него вече се виждат първите сигнали за излизане от рецесията - най-вече при износа. Но кога и с каква скорост ще се случи възстановяването на икономиката е въпрос, който в голяма степен зависи от политиката на правителството. Ако то пази финансовата стабилност и наблегне на реформи, които увеличават потенциала на икономиката, тогава ще видим много по-скоро и много по-силно възстановяване. "Подобрение на бизнес средата, модернизация на институциите, намаление на осигуровките, приватизация - това са част от реформите, които бих искал да видя през 2010 г. Те могат да ни издърпат бързо напред", е мнението на Ангелов.

Вестник Земя


"Европейски цени в здравеопазването"


Цените на медицинските услуги у нас ще станат съизмерими с европейските, заяви министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев вчера. По думите му това означава, че държавата ще продължи да заплаща определената за клинична пътека сума, както и досега, но разликата в по-високата цена ще бъде поета от пациентите. Приетите медицински стандарти, които са и световни, и европейски, трябва да започнат да бъдат прилагани, категоричен е той. Нанев коментира, че това било и залогът за ново, по-високо качество на здравните услуги.

Вестник 24 часа

"Страх ме е да не посегнат на Борисов"

Тревогата е на Красимир Велчев, организационен секретар на ГЕРБ и съпредседател на парламентарната група на партията. Според него ГЕРБ и личността Борисов имат мисия - да се оправи животът в България. За съжаление премиерът има много врагове. В последните 8-10 г. той ги е натрупал и сред престъпния свят, и в политическия елит. "Откакто ГЕРБ е на власт, по същия начин се притеснявам и за Цветанов - продължава Велчев в интервю за "24 часа". - Той, за мен единствен в правителството, направи много решителни крачки, това, което трябваше да направят всички министерства. Много от министрите ни нямат решителността да махнат хората, които работят против идеята на ГЕРБ."

"Тежка година за средната класа и бизнеса"

Прогноза на политолога Иван Кръстев. Според него в социален план това е първата криза, която удари не просто старата средна класа, унаследена от социализма, а новата, която се появи вследствие на промените. Точно средното поколение, хората около 40-45 г., които бяха успели да се интегрират по някакъв начин в новата икономическа реалност, изведнъж се оказаха губещи. Нещо повече - оказват се губещи и бизнеси, които бяха най-добре интегрирани в новата среда, имаха достъп до кредити и имитираха западни бизнес практики. Вълната на уволнения и безработица не е отминала България, тя предстои. И въобще социалните последици от кризата, ще се почувстват най-силно през 2010 г., смята Иван Кръстев.

Вестник Труд

"Цачева била готова да й ровят в пощата"

"Аз като гражданка не бих имала нищо против да влязат в моята електронна поща, стига това да гарантира моята сигурност и тази на семейството ми." Това заяви вчера пред журналисти председателят на парламента Цецка Цачева по повод промените в Закона за електронните съобщения. Цачева коментира, че ще има промени в законопроекта между първо и второ четене, но философията и духът му ще останат такива, каквито са гласувани на първо четене.

"И въздушните пушки на отчет в МВР"


Всеки собственик на газово, пневматично или сигнално оръжие ще трябва да го декларира в МВР. Това предвижда проектозакон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, одобрен вчера от правителството. Който не декларира, носи наказателна отговорност, предупреждава Божидар Василев, началник на дирекция "Контрол над общоопасните средства" в МВР.

"В момента БСП не е двигател на нов ляв проект"

Интервю с Костадин Паскалев, кмет на Благоевград и член на Националния съвет на БСП. Според него в момента по-голямата част от обществото в България изповядва леви разбирания. И след като има носители на тази идея, очевидно трябва да има и структура, която да отразява тези идеи. Паскалев смята, че е съвсем нормално и естествено хора, които се занимават предимно с интелектуален труд, да са ангажирани с реализацията на подобен проект - създаването на едно обединение, което да изповядва подобни идеи. Съставна част, основен двигател на такова обединение трябва да бъде БСП. Друг е въпросът доколко тя в момента е в състояние да реализира подобна идея.

"Тежко е - парите са кът"

Интервю с Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса. По думите му основният признак, който ще ни покаже, че светът излиза от кризата, ще са резките промени в цените. Рязкото поскъпване на определени стоки, рязкото поевтиняване - това означава, че на пазара са се появили свободни финансови ресурси, че играчите имат мощ да купуват и да продават огромни количества стоки. За съжаление ние в България сме още далеч от този момент. Икономическата обстановка в страната е тежка. Бизнесът изпитва огромни трудности, за да работи нормално. Парите са кът - така е и строителството, и в индустрията, и в търговията. (БТА)