В-к Труд

"Труд" коментира старта на политическия сезон в парламента. БСП обяви, че трябва да има вот на недоверие към правителството, и то преди дебатите по приемането на новия бюджет. Но за какво? И досега не е ясно. Левите се лутат в оценките си за управлението на Борисов и не могат да формулират темата, по която да го атакуват.

"Вот на недоверие има, тема няма. Що е то?", коментира "Труд".Има достатъчно натрупана критична маса, единственото затруднение е коя тема да бъде избрана за първия вот на недоверие. Същата трудност солидарно отчетоха и от ДПС. Сега само с лутанията за какво да се прицелят в ГЕРБ, БСП и ДПС рискуват да превърнат своя вот в най-куриозния за последните 20 години.

Здравната реформа спряла през 2001 г., съобщава "Труд".Последната година на реформи в здравеопазването е 2001 г., от тогава две правителства не са свършили абсолютно нищо. Това призна финансовият министър Симеон Дянков, който бе изслушан от депутатите по настояване на "Синята коалиция" за това как са харчени парите от здравни осигуровки и какъв е резервът на НЗОК в БНБ. Вицепремиерът се съгласи с лидера на ДСБ Иван Костов, че не се изпълнява подписаното между него и десните споразумение "Пари срещу реформи" и призна, че кабинетът се е забавил с реформите.

За "Труд" Ивайло Калфин, евродепутат от "Коалиция за България", настоява Борисов да се извини на дипломатите. "Обвиненията по принцип, без конкретика са най-големият проблем. Това, което ме смущава е липсата на ясни цели и внушенията, че МВнР трябва да се занимава основно с консулска дейност или че трябва да увеличи приходите, които събира", изрази позицията си евродепутатът.

Прокурор на Перник арестуван за изнудване, пише "Труд". Заместник окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов е арестуван и обвинен в изнудване. Магистратът е дал 30 000 лв. кредит на български гражданин срещу месечна лихва от 3700 лв., съобщи МВР.В-к 24 часа

"Дянков добавя 7%, Борисов губи 3%", представя резултатите от проучване на МБМД "24 часа". Вицепремиерът Цветан Цветанов оглавява топдесетката на политиците. Премиерът Бойко Борисов е втори, трети е президентът Георги Първанов. Сред отличниците е министърът на земеделието Мирослав Найденов, а най-критикуваният министър Симеон Дянков прибавя 7 на сто доверие.

При офицалното откриване на санитарно-оздравителния комплекс "Радуга" на река Камчия, премиерът Бойко Борисов в разговор с кмета на Москва Юрий Лужков, обяви, че ще има намаление на цената на газа, отразява "24 часа". Може да е с 1%, но ще бъде надолу. Борисов обясни, че не се притеснява от вота на недоверие и попита какво искат БСП и ДПС. Да правят пак заменки, да ни спрат еврофондовете и да има престъпност ли, Борисов заяви, че има подкрепата на САЩ, Европа и Русия.

В интервю за "24 часа" Камен Костадинов, депутат от ДПС и член на партийното ръководство е сигурен, че Доган няма висок стандарт на живот. Залязващи политици искат сблъсък между него и Борисов, затова го дадоха на съд. "Има много сериозно разминаване между истинския образ на г-н Доган и публичния, който му бе създаден с активното съдействие на медиите и пасивното поведение от страна на ДПС. Внушеният висок стандарт няма нищо общо с реалността. И няма нужда той да узаконява формално каквито и да било пари. ДПС получава 6-7 млн. лв. държавна субсидия и може да си позволи да поддържа висок стандарт на лидера си, ако реши", уточни Костадинов.

Мариана Коцева остава начело на Националния статистически институт, след като премиерът Бойко Борисов не прие подадената от нея оставка. Министър-председателят се срещнал с Коцева, за да разбере как са се появили проблемите с пробното преброяване по интернет, пише "24 часа".

С гласовете на социалисти, либерали и зелени Европарламентът в Страсбург прие резолюция, изразяваща загриженост заради експулсиранията на български и румънски роми, съобщава "24 часа". В документа се подчертава, че те са в нарушение на правото на ЕС и са равносилни на дискриминация на етническа основа. Резолюцията изтъква, че проблемът с ромите в Европа не трябва по никакъв начин да се отрази на предстоящото приемане на Румъния и България в Шенгенското пространство (зоната за пътуване без паспортен контрол б.а.), нито на правата на техните граждани.

 

В-к Пари

 

"Болната здравна система е с политическа диагноза". Здравната системата е в колапс. Девет години реформи няма. Парите няма да решат проблемите, коментира изданието.

В-к Атака

Болниците джуджета няма да спасят здравната реформа е темата на "Атака". Здравните заведения източват касата с мними пациенти, скъпи пътеки и лекарства. Клиниките прибирали 60% повече пари от НЗОК. До края на годината болниците са получили 65 млн. лв. В последните 5 години те са харчели средномесечно по 80 млн. лв. В момента Здравната каса плаща по 67 милиона, затова министър Симеон Дянков дава по още 13 млн. на месец, коментира вестникът.

Платеното висше изгони младите в чужбина, казва Огнян Стоичков, председател на комисията по образование в НС. Платеното обучение ще опорочи образованието в нашите ВУЗ-ове. Те не са пазарни субекти като частните университети, ще разчитат на субсидия от държавата и на студенти, които са готови да си платят дипломата.

ЕП пропусна шанса си да реши циганския проблем, съобщава "Атака". Евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов е убеден, че Европарламентът, който не подкрепи предложената резолюция от ЕНП и консерваторите за общоевропейски план, свързан с ромите, е пропуснал възможност за решение на наболелия въпрос.

В-к Дневник

Членове на парламентарната здравна комисия от СДС, ДПС и БСП обвиниха финансовия министър Симеон Дянков, че умишлено държи голяма сума в резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заради което здравеопазването страда от недостиг на средства, информира "Дневник". Комисията разгледа и гласува отчета за изпълнението на бюджета на касата за 2009 г. Хасан Адемов (ДПС), Янаки Стоилов и Евгений Желев (БСП), и Ваньо Шарков (СДС) бяха единодушни, че Дянков е използвал резерва на касата в БНБ от 1.2 млрд. лв., за да изготви балансиран бюджет за 2010 г. с цел влизане на България в чакалнята за еврозоната. А Евгений Желев дори го обвини, че харчи от резерва за дейности извън здравеопазването.

 

В-к Земя

 

9 септември е край и начало. Нека оценяваме събитието тогава, когато България пропълзи поне малко до жизнения стандарт, който имаше при "презираното" комунистическо минало, отразява изказването на проф. Андрей Пантев в НС по повод на датата "Земя".


В-к Дума

констатира, че речта на проф. Пантев в парламента за 9 септември, с която той открива заседанието, е провокирала контрадекларацията на ръководителя на ДСБ Иван Костов, който определи датата "9 септември" като утопичен експеримент, роден от идеологически илюзии.