"Сега"

Международният валутен фонд смята, че реформите в българската пенсионна система трябва да се стремят към запазване на формулата пенсия да се получава 1/4 от трудовия живот. Това е записано в доклада с анализа и предложенията за стабилизиране на пенсионната ни система, цитиран от изданието на първа страница. МВФ смята, че за да се гарантира стабилността на пенсионната система дългосрочно, пенсионната възраст би могла да се обвърже с продължителността на живот.

Вестникът отбелязва, че заради покачването на акциза върху горивата от 1 януари бензинът ще поскъпне с 3 ст. на литър, а дизелът - с 2 ст. Това предвиждат промените в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрени от депутатите на второ четене в пленарната зала. ДДС върху организираните туристически почивки се вдига от 7% на 9%, а върху индивидуалните налогът пада от 20% на 9%. Акцизите върху алкохола, цигарите и електрическата енергия няма да се повишават.



"24 часа"

Отивам в Либия да закърпим диалога, казва в интервю за вестника Николай Младенов, министър на външните работи. "Това е добра възможност да поддържаме отношенията си с редица африкански страни, с които имаме по-редки контакти", подчертава министърът. Една от основните задачи на визитата му ще бъде да обясни защо ще закриваме посолства догодина. "Освен това ми се иска, до колкото е възможно, да възстановим, макар и в по-малки размери, една практика от миналото - млади африканци да дойдат да учат в български университети със стипендии." Младенов допълва, че "проблемите със сомалийските пирати и ситуацията в Аденския залив ни карат да помислим и за възстановяване на дипломатическото ни представителство в Кения, която е ключова страна за мореплаването там. Но няма да е тази година."

Нова секира за кандидат-пенсионерите се задава от 1 януари догодина, алармира "24 часа". С новите поправки в Кодекса за социално осигуряване, които вече са в парламента, точковата система отпада и условията за стаж и възраст остават като самостоятелни изисквания. Това значи, че за да се пенсионира един мъж през 2011 г., ще трябва да има 37 г. осигурителен стаж и навършени 63 г. Досега изискването бе да има 100 т., които бяха сбор от възрастта и стажа, но при недостиг на стаж, човек можеше да си седи вкъщи и да си допълни с увеличение на възрастта. От 1 януари мъж, навършил 63 г., но например с 36 г. стаж, няма да може получи пари за старост, дори да изчака да стане на 64. Той трябва задължително да си отработи годината, и то на светло, с внесени осигуровки. За жените пък вече ще се искат чисти 34 г. работа и 60 г. възраст. Ако една жена е работила 32 г. например, тя ще трябва да се потруди още 2 и ще се пенсионира на 62.

Ефирната цифрова телевизия в България ще тръгне от началото на 2015 г., а не до края на 2012 г., отбелязва вестникът. Това реши правителството, като отложи задължителната цифровизация на телевизионния и радиосигнал в страната, уточнява вестникът.

Метеорологичната зима тази година ще дойде преди астрономическата и ще настъпи на 27 ноември, алармира "24 часа". Тогава ще завали сняг и в населените места. температурите ще паднат с около 20 градуса, съобщава шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

"24 часа" цитира коментар на Цонев след оправдателната му присъда: "Има ли друга държава в света за последните 20 г., в която един министър да е виновен и да е бил министър само една година?" Бившият министър от кабинета "Станишев" коментира, че допуска и в тези процеси да има политическа намеса от Управляващите, които са организирали цялото мероприятие", но отказа да назове конкретни имена, пише изданието.



"Класа"

Мнозинството в парламента отхвърли искането на опозицията за изслушване на вицепремиера Цветан Цветанов, съобщава вестникът. Искането беше във връзка с изказванията на вътрешния министър за убийството на прокурора Никола Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Решението да не бъде изслушван Цветанов създава впечатлението, че мнозинството иска да защити министъра от неудобни въпроси и поставя под съмнение парламентаризма у нас, коментира изданието.



"Новинар"

"Цветанов има най-голямата власт в държавата", констатира бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю за изданието. "Изявленията на министър Цветанов не са допустими и нарушават закона. Тези неща не се обявяват по телевизиите. Събират се доказателства, те отиват при прокурора, а оттам в съда и повдигат обвинение. Очевидно Цветанов има сериозна мотивация и аз съм, честно казано, изумен. Чудя му се на акъла. Най-вероятно той сам ще може да обясни защо говори тези неща", категоричен е Филчев. В отговор на въпроса кой има интерес да се замеси името му и в убийството на ямболската адвокатка, бившият министър казва: "По това време бях с правителствена делегация в Либия, за кой ли път го повтарям. Има свидетели за това. Бях с Теодосий Симеонов, със служител на НСО, излетяхме с правителствения "Фалкон" пред погледите на 50 български журналисти. Кой има интерес ли? Ами самите обвиняеми преди всичко. Когато преди година казах да се засрамят от приказките си тези, които ме упрекват за смъртта й, те се обърнаха: "Не лично с ръцете си е убил Надежда Георгиева, а е поръчал убийството."



"Монитор"

Николай Колев-Босия, председател на Българската лига за правата на човека, коментира в интервю за вестникъ обвиненията, отправени му от Никола Филчев, че заедно със застреляния прокурор Николай Колев са трафиканти на наркотици. Колев е категоричен: "Дал съм го вече под съд за клевета. Познавам разработката, казва се "Комбинатор". Николай Начев, който по това време е подполковник в икономическото ни разузнаване, получава сведение от една своя агентка Донка Мичева, сестра на Винената царица Роза Георгиева. Тя съобщава че прокурорът Колев е крупен вносител на хероин и износител на оръжие, аз пък съм бил дилърът на дрога за Стара Загора. Това става по идея на самия Филчев, а Алексей Петров заради осъществяването на тази разработка е назначен за агент под прикритие в НСС".



"Дневник"

ГЕРБ опитва да либерализира пазара на суров тютюн, коментира изданието по повод поправка в закона за тютюна и тютюневите изделия, внесена от депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов. Според заложените промени трябва да отпадне текстът от закона, според който изкупуването на тютюна се извършва от лица, имащи право да извършват промишлената му обработка и които са получили разрешение от Министерския съвет. Трябва да бъде премахната и забрана за износ на суров тютюн, пише "Дневник".



"Труд"

Водеща тема в днешните ежедневници е решението на Софийския градски съд, според което бившият военен министър Николай Цонев е невинен по едно от четирите дела водени срещу него. Според обвинението като министър той сключил неизгодни договори за купуване на мобилен завод за изграждането на метални конструкции, пояснява вестникът. Поточната линия била купена от американската фирма "Мик Индъстрис" за над 8 млн. лв. "Цонев е целял да набави лична облага за представителя на тази фирма у нас - Таня Попова, съпруга и наследник на поста на бившия зам. външен министър Радион Попов. Тя е получила комисионна от американците за 481 402 долара", се посочва в обвинителната реч на прокурорът Борис Велчев, цитирана от изданието.

Вестникът съобщава, че бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев не е злоупотребявал със средствата по САПАРД. Това постанови Софийският апелативен съд, пише изданието. През март той получи 4-годишна ефективна присъда за същото обвинение. Тогава градските съдии го признаха за виновен, че е сключил неизгодни договори с 14 търговски дружества за отпускането на субсидия по САПАРД за 48 млн. лв. Така Друмев е ощетил бюджета на ЕС и България за периода от 16 до 22 август 2006 г.

Темата на "Труд" стряска със заглавието си на първа страница: Конфискуват имоти без присъди. Гражданска конфискация предвижда последният, четвърти поред вариант на закона "Попова" срещу "незаконното имущество". След месеци мълчание той бе публикуван в сайта на Министерството на правосъдието вчера, коментира на челна страница изданието. Комисията "Кушлев" 16 месеца ще работи "на тъмно", без проверяваните да знаят, че имуществото им е под угроза от отнемане. На практика комисията ще рови и по анонимни сигнали. От имоти ще бъдат лишавани наследници на починали, трети лица и прочее. Вместо срещу "незаконното богатство", както бе първоначално лансиран преди година, законът "Попова" е прекръстен на "Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност", уточнява на по-задна страница "Труд".

БТА