Съвместна услуга между Globul и картовия оператор "Интеркарт Файнанс" позволява да се правят парични транзакции в България и чужбина при такса от 20 ст.

"Електронното портмоне" Globul iPay дава възможност на потребителите да плащат при търговци, да изпращат и получават пари, да плащат комунални услуги и стоки в интернет, както и да теглят пари в кеш директно от банкомат.

За да може да използва услугата, всеки клиент трябва да посети някой от офисите на Globul или Germanos и да заяви откриване на "електронно портмоне". Клиентът получава виртуален IBAN, към който, и от който могат да се правят парични транзакции от България и чужбина.

Освен сметката потребителите получават и карта, с която могат да се теглят пари от банкомат. Тя се получава пет работни дни след нейното заявяване, в същия офис.

Услугата е наречена "електронно портмоне", защото по сметката трябва да се въведат реални пари. Това може да стане отново в офисите на мобилния оператор и партньорите му. Освен това могат да се използват и чрез банкова дебитна или кредитна карта, регистрирана в личната страница на клиента на ipay.bg или в мобилното приложение iPay Mobile, като добавените средства са достъпни моментално.

При зареждане на електронното портмоне чрез банков превод или електронно банкиране, средствата са налични до три работни дни. При внасяне на пари в кеш чрез офисите на Globul, зареждането е веднага.

Според основателят на "Интеркарт Файнанс" и главен изпълнителен директор Христо Георгиев услугата е изключително сигурна, тъй като се контролира изцяло от приложение в телефона на потребителя, което от своя страна е защитено с парола.

"Това е първата възможност чрез мобилен телефон в реално време да се извършва пълен контрол върху картата", коментира Георгиев.

Той обясни, че приложението iPay Mobile дава възможност да се блокира или разреши теглене на банкомат, ползването на картата в интернет или в търговската мрежа.

"Разбира се можете да блокирате цялата карта и дори някой да опита да я използва по някакъв начин, това няма как да се случи", добави той.

Христо Георгиев уточни, че картата не може да се ползва в офлайн режим, както са кредитните и дебитните карти, издавани от банките.

"Картата не може да се използва без връзка с интернет, защото ние трябва да потвърдим всяка една транзакция. Така че давайки, с помощта на апликацията, контрол на потребителите, ние гарантираме, че без знанието на собственика, транзакция не може да бъде извършена", добавя Георгиев.

Таксата за всички транзакции е 20 ст. Издаването на пластичната карта струва 3 лв. еднократно.

"Няма скрити такси и ситен шрифт. Тоест ако сте въвели 1000 лв., може да сте сигурни, че тези пари няма да намаляват, заради някакви месечни или годишни такси, които да ви изяждат парите. Продуктът е максимално оптимизиран по отношение на разходите в него", допълни Георгиев.

Апликацията може да бъде изтеглена от сайта www.ipay.bg. Засега приложението е достъпно само за притежателите на iPhone, но според Христов до края на годината ще бъде достъпно и за Android и Windows Phone.