Държавата да изкупи акционерния дял на строителното дружество Техноекспортстрой ЕАД в проекта Бургас-Александруполис, а Министерството на финансите да се превърне в принципал на проекта, това проекторешение ще бъде разгледано на днешното заседание на правителството. Министрите ще обсъдят също промени в наредбата за условията и реда за издаване на визи, както и в закона за безопасно използване на ядрената енергия.
 
Досега принципал по проекта Бургас-Александруполис беше Министерството на регионалното развитие. Изкупуването на акционерния дял от Техноекспортстрой ЕАД ще струва на държавата 50 хиляди лева и ще направи принципал Министерството на финансите, обясни регионалният министър Росен Плевнелиев:
 
Разбира се, и всичките задължения, знаете има и неплатени вноски по отношение на този проект. Те ще бъдат прехвърлени под управлението на Министерството на финансите. Към момента има задължения от 4,690 милиона евро, които не са изплатени, има и определена вноска за първото тримесечие за 2010 година, която е в размер на 1.225 мил. евро.
 
По думите на министър Плевнелиев посочените суми са дължими от българска страна към проектната компания Бургас-Александруполис.