Президентът Георги Първанов предлага заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по темата за рисковете и предизвикателствата пред финансово-икономическата и социална стабилност в България. Позицията на държавния глава беше разпространена след срещите му този следобед с вицепремиера Симеон Дянков и с икономическия екип на БСП. Тема на срещите, поискани от финансовото министерство и от парламентарната група на Коалиция за България бе предложения от правителството Пакт за финансова стабилност.

Според президента Първанов е недопустимо данъчни закони и максималното равнище на бюджетния дефицит да бъдат приемани от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички народни представители, т.е с мнозинство, с което се изменя самата Конституция. Държавният глава е категорично против предложените промени в Конституцията и призовава те да бъдат оттеглени. Близо час продължи срещата между финансовия министър Симеон Дянков и президента. След края й Дянков заяви, че няма да позволи пактът да стане разменна монета в предизборни кампании.

„Това може да мине и след изборите. Може би това е една нормална стъпка, така че да сме сигурни, че бурните политически страсти предизборно няма да повлияят на нещо, което искаме да влезе в най-важните ни закони“, коментира вицепремиерът.

След срещата си с Дянков държавния глава направи такава и с икономическия екип на БСП . Те отново са потвърдили, че са против финансовия пакт за стабилност.