Селскостопански химикали вероятно носят значителна част от вината за масовото измиране на медоносни пчели в САЩ, твърдят учени.

Според етимолозите /учени, изследващи насекомите/ от американския университет Пурдю, във всяка химична проба, взета от умрели или умиращи пчели, е установено наличието на неоникотиноид.

Неоникотиноидът е инсектицид, с който се третират семената на земеделски култури като соя и царевица преди засаждането им. Според професор Кристиан Крупке, веществото е силно токсично за пчелите. Освен при органичното земеделие, почти във всички царевични насаждения в страната се използва неоникотиноид.

Пчелите, които събират мед около обширните царевични и соеви ниви, са изложени на въздействието на химикала и загиват, е заключението на учените, което тепърва ще трябва да се провери и осмисли. Но според специалистите, „време е да спрем и да се опитаме да разберем рисковете, свързани с тези инсектициди“.

Ентимолозите от Пурдю твърдят, че в процеса на сеитба машините изхвърлят големи количества талк, съдържащ  неоникотиноиди, с фатална за пчелите концентрация, 700 хиляди по-висока от леталната доза. Отровата прониква при растежа на растението и в царевичните полени, от които пчелите събират мед, но концентрацията е значително по-ниска от тази в изхвърляния при сеитбата талк. 

Медоносните пчели създават икономическа стойност в американското земеделие от порядъка на 15 – 20 млрд. долара годишно. Около 30% от консумираните от американците храни се опрашват от пчели. Но в момента всяка година измират около една трета от пчелите в САЩ, според професора по поведенческа генетика Грег Хънт.

Според някои учени, включително производителите на пестициди като Bayer, причината за масовото измиране на пчелите не са химикалите, използвани в селското стопанство, а разни вируси или гъби.

Информацията е разпространена в началото на януари, но още не си е намерила път до централните медии. Според авторите, пестицидите не са единственият фактор за измирането на пчелите - „които умират, поразени от хиляди удари“ - но съществено допринасят за пчелната криза.