Държавната комисия за енергийно и водно регулиране реши пределната цена на природния газ да бъде коригирана с 23.89 процента за четвъртото тримесечие на 2008 г. С приетото решение цената на синьото гориво от 1 октомври ще бъде 538.66 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

 

Цената на природния газ да бъде увеличена с 24 процента от 1 октомври и с още 21 процента от януари догодина. Това е становището на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съгласувано с ръководството на "Булгаргаз" по-рано през деня. На заседанието на Съвета синдикатите обявиха, че ще обжалват по съдебен път всяко решение, надвишаващо обща стойност от 24 процента за следващите две тримесечия.

 

Предвиденото на две стъпки увеличение на газа вероятно ще оскъпи парното с повече от 12 процента, обясни председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. “Възможности всякакви. Поне да мине една седмица, ще направим разчетите точно”, коментира председателят на регулаторния орган.

 

Министърът на енергетиката Петър Димитров обеща компенсаторни мерки за българските домакинства. “Могат да се дават помощи на семействата, които потребяват или газ, или продуктите от газа”, каза енергийният министър.

 

Синдикатите застанаха срещу предложеното увеличение и поискаха 24 процентно поскъпване, разделено на две стъпки през следващите шест месеца. “Ако днес ДКЕВР вземе решение за 23 или 24 процента увеличение, веднага вкарваме процедура за съд. По този начин ще блокираме и ще задържим цените на природния газ и в четвъртък няма смисъл да протестираме”, каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.