За Darikfinance.bg финансистът Красимир Катев коментира проблемите, започнали вчера около Dubai World и сътресенията на световните пазари. 

Пазарът реагира адекватно на новината за Dubai World, която потенциално е проблем. Първо, защото това е експозицията на много европейски банки, включително и на английски директно към тези облигации. Там американските имат по-малко експозиции.  

Следователно там се очакват загуби и затова и акциите на европейските банки паднаха вчера с около 5% всички. Затова и днес сривът в началото на сесията продължи.

Другият проблем е „ефектът на зараза”. Видяхме веднага, че някои валути на развиващите се страни, както и борсите на тези пазари паднаха, защото щом като правителството като на Дубай с кредитен рейтинг „А”, може да изпадне в такава ситуация, какво говорим за други държави с много по-нисък рейтинг?

Третото нещо, което е важно, е че други потенциални арабски донори като Абу-даби /ОАЕ/, които могат да се притекат на помощ на Дубай, за да освободят тях, е възможно да започнат да продават акции и други активи.

Затова казвам, че има няколко ефекта. Прекият е на потенциални директни загуби най-вече на западноевропейски банки. Същевременно като говорим за това да се спаси Дубай или Dubai World , трябва да се знае, че проблемът е голям – това е върхът на айсберга, те догодина имат още 50-60 милиарда падежи. Така че това е началото и случващото се  ще продължава да оказва натиск.

Може ли да стане много по-лошо? Малко по-лошо – да! Но пазарът беше се позабравил. Усещането бе, че всичко е спокойно и прекрасно и волатилността бе паднала доста. Възможно е да има още поне седмица на нервност и волатилност на пазарите, но по-дългосрочно според мен не трябва да има ефект, особено в нашия регион.

Мащабът спрямо Lehman Brothers е по-малък, но при лош сценарий може да има „зараза”, но не вярвам да се стигне до там, защото регулаторите и правителствата ще реагират много по-бързо и адекватно. Може обаче да има турбуленция. В смисъл, не виждам някакви дългосрочни проблеми за нас, за България или в Източна Европа, но в краткосрочен план може да има волатилност и не трябва да има успокоение. Не вярвам да се стигне обаче до мащаба на Lehman Brothers.