Проектът за изграждане на тунела под Шипка е одобрен, избран е изпълнител на строежа и се надявам до късно до края на тази пролет да започне изграждането на този изключително важен участък. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на днешния парламентарен контрол, предаде Агенция „Фокус“.

 

Министър Павлова отбеляза, че до началото март Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да подпише договор с изпълнителя на проекта. Въпреки подадените жалби относно този строеж, се надявам съдът да ни даде разрешение за предварителното му изпълнение.

 

Дори и да не го направи, пак смятам, че най-късно в края на пролетта ще започне изграждането на тунела под Шипка, отбеляза регионалният министър.

 

Проектът е финансиран по ОП „Транспорт”, като включва изграждането на две фази на тунела под Шипка - обходния път на града и строителството на самия тунел.


Министър Павлова заяви, че няма информация за входирана заявка от инвеститори, заявили интерес за изграждането на тунел в участъка Троян – Кърнаре. Това е много стар проект за комбиниран – железопътен и пътен тунел в два или три ръкава. За него обаче няма разработени проекти и никога не е обсъждан от пътна гледна точка.

 

Трябва да бъде направен анализ на трафика и икономическа финансова оценка, за да се установи дали израждането на подобен тунел е изгоден. Това е сериозно строителство, тъй като строежът на 7 км тунел ще е доста скъпо, отбеляза министър Лиляна Павлова.