Следващият премиер на Италия най-вероятно ще бъде Енрико Лета.

Той е 46-годишен и е представител на демократическата партия център - ляво.

Днес Лета ще започне преговори за формиране на широка коалиция в парламента с център - дясната партия Народ на свободата на Силвия Берлускони.

 

Според анализаторите на Данске банк Лета е оптималното решение на трудната ситуация, в която изпадна Италия след изборите. В този смисъл фигурата му би успокоила пазарите.

 

на първо място като позитивна характеристика на новия лидер ще бъдат неговите добри връзки с център- дясната партия, което е гарант за формиране на необходимата на страната широка коалиция в парламента. Имайки предвид, че Енрико Лета стартира своята политическа кариера като християн демократ, той е възприеман повече като привърженик на десните политики.

 

Известни са възгледите му за необходимостта от извършването на политическа и институционална реформа в Италия. Според него това е от ключово значение за постигането на стабилност.

 

Лета е на мнение, че политиците са изгубили доверието на хората, ето защо трябва да се фокусират върху начините за създаване на работни места и укротяване на политиките по прекомерни бюджетни икономии.

 

Последното обаче не кореспондира с предписанията, които Европа е задала на Италия, чийто публичен дълг възлиза на 127% от БВП, а бюджетният дефицит трябва да бъде сведен до 2.6% от БВП, по препоръка на Международния валутен фонд. Според някои мнения цифрите показват, че Италия няма нужда да продължава със същата строгост на бюджетната дисциплина, както през последните две години.

 

Данске банк обръща внимание върху това, че Лета не се е притеснявал да критикува Европейския съюз, особено по начина, по който се противодейства на кризата в еврозоната. Според него е време Европейският съюз да промени стратегията си.

 

Основното предизвикателство пред евентуалния нов премиер на Италия ще бъде да постигне консенсус по ключови въпроси с партията Берлускони. Сред тях са размерът на държавните разходи и понижението на данъци, за което настояват от Народ на свободата.

 

не по-лека задача за Енрико Лета ще бъде да поддържа добри взаимоотношения с популярния кмет на Флоренция Матео Ренци, който също се спрягаше за потенциален следващ премиер на страната. Не на последно място ще бъдат важни уменията му по дипломация, особено що касае комуникацията с Германия.

 

Данске банк смята, че ситуацията около Италия вече се е успокоила и това се вижда на пазарите. Въпреки това има потенциал за още подобрения с оглед на доходността по държавните ценни книжа и представянето на местните инвестиционни активи.

 

Примопмняме, че след отстраняването на Силвио Берлускони от премиерския пост през миналата година начело на страната бе назначен технократът Марио Монти. След изборите в парламента на Италия настъпи разцеплениезаради множеството малки партии, които преминаха бариерата за влизане в управлението и така в продължение на месеци държавата не успява да излъчи премиер и мнозинство, което да гарантира бързо вземане на важни за държавата решения.