Производителността на труда на българския работник нараства в кризата. Според предварителни данни на НСИ, през второ тримесечие на 2010 г. БВП на един зает се увеличава с 5.5 процента в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Причината за това може да се търси на първо място в тенденцията предприятията във време на криза да се освобождават от ненужната работна сила и да оптимизират разходите за персонала. Вероятно и конкуренцията за по-малкото работни места е мотивирала българските работници.

Според предварителните данни на НСИ, през второ тримесечие на 2010 г. заетите лица в икономиката са 3.62 милиона. В сравнение с второ тримесечие на 2009 г. броят на заетите лица е намалял с 6.5%.

Също така, на годишна база са отработени с 8% по-малко човекочасове, което говори, че нараства делът на работещите с намалено работно време.

Структурата на заетостта по икономически дейности през второ тримесечие на 2009 и 2010 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в индустриалния сектор.

С един отработен час българският работник увеличава стойността на БВП средно с 11.2 лева, или с 7.1% повече по сравнение с миналата година.

Равнището на производителността на труда е най-високо в сектора на индустрията. В аграрния сектор един отработен човекочас носи едва 1.8 лева.