Около 1% от ранните записвания за почивки през лятото са били стопирани или отказани заради протестите в България и нестабилното политическо положение. Това заяви пред Дарик председателят на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България – регион Добрич Димитър Димитров. Ранни резервации, които са с отстъпки до 20%, са отказани в началото на годината предимно от германския пазар. В момента обаче записванията за черноморските ни комплекси вървят добре, като се очаква някои от хотелиерите да отпуснат бонуси до края на април и началото на май, допълни Димитров. Отчита се и повишено търсене от руския пазар.

90% от туристическите обекти вече се подготвят усилено за летния сезон. На 11 април в Международния колеж в Добрич ще се проведе традиционната туристическа борса, припомни Димитров. По думите му 25 хиляди души от региона работят в сферата на туризма.

Новият Закон за туризма, приет преди разпускането на НС, се оценява от хората в бранша като добър закон, каза още председателят на асоциацията. Той е бил подготвян в продължение на почти 3 години, с участието на представители от отрасъла. „Имахме голяма нужда от този закон, защото старият датираше от 60-те години. Сега има новости, които удовлетворяват бранша. Вече има конкретни определения за професиите екскурзовод, хотелиер, туроператор и какви задължения имат те. Направено е и ново туристическо райониране, като страната е разделена на 6 региона. По този начин министерството ще получава по-точна информация от районите и браншовите структури. Нов момент в закона е и въвеждането на 5-годишен срок на валидност на категоризацията на обектите. Досега тя беше безсрочна и почти не се упражняваше контрол ”, коментира Димитров.