През последните три месеца има все по-силни признаци, че дебатът за хидравличното разбиване в Европа може да претърпи обрат.

Еврокомисарят за околната среда отхвърли призива за забрана на фракинга в целия Европейски съюз, а полският министър-председател Доналд Туск, обяви силната си подкрепа за използването на този метод за добив на нефт и газ от чуждестранни енергийни компании, пише Financial Times.

Министрите на околната среда на Великобритания и Полша призоваха за ново обсъждане на екологичната и икономическата основателност на хидравличното разбиване.

В допълнение Украйна прие промяна в закона за добива от смесени дружества с чуждестранно участие, подкрепяща външните компании.

Няколко сондажа в Полша и Украйна вече доказано могат да бъдат използвани за добив с търговски цели. В Украйна беше подписано споразумение с Royal Dutch Shell за мащабно проучване за газови находища в източната част на страната.

Chevron е близо до подобно споразумение за проучване и развитие в най-западната част на Украйна. Exxon Mobil и OMV преговарят за договори за проучване и добив в района на Черно море.

Въпреки, че е малко вероятно друг регион на света да може да повтори степента и скоростта на разработването на шистовите залежи в САЩ, перспективата за производство в Европа, особено в Централна и Източна Европа, би могло значително да подобри перспективите пред региона и да подсигури енергийния баланс за десетилетия напред.

Количествени изследвания на опита на САЩ показват бърз напредък на индустрията в технологичните иновации и на държавното регулиране, насочено към намаляване реалните и потенциалните екологични проблеми.

Като най-големия световен производител на природен газ САЩ могат да предложат най-ниските цени на всички водещи експортни компании в страната . Едно скорошно проучване на Харвардския университет прогнозира, че до 2017 г. САЩ ще станат водещи и в добива на петрол.

Тъй като експортът на суровините през океаните, разделящи Америка от останалата част на света, е скъп, то евтините енергийни ресурси ще доведат до износ на цели бизнеси към щатската икономика. Европа е силно уязвима, с цени на природния газ от три до четири пъти по-високи от тези в САЩ.

Парадоксално, но в опитите си да избегнат екологични проблеми европейските икономики са принудени да заложат на въглищата. Потреблението на суровината в ЕС нарасна с 3.3% през 2011 г., довеждайки до увеличение на въглеродните емисии от 3 на сто през 2012 година.

Според Financial Times необоснованият страх от фракинга заплашва да бетонира зависимостта на Централна и Източна Европа от мощни и непрозрачни чужди икономически и политически интереси.