Българското правителство е взело адекватни изпреварващи мерки срещу последиците от финансовата криза. Това заяви президентът Георги Първанов няколко часа преди закриването на Седмата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните от Азиатско-европейския форум в Пекин. Той допълни, че на този етап не е необходимо българският кабинет да прави повече и че обществото не бива да се поддава на „паникьорски настроения".

По време на финалната пресконференция на форума в Пекин китайският премиер Вън Дзябао заяви, че светът има нужда от повече финансови регулации и че всички правителства трябва да покажат смелост при овладяването на кризата.

„Дългосрочната политика на кабинета за справяне с последиците от световната финансова криза трябва да намери израз в бюджета за 2009 година”, каза президентът Георги Първанов. „Аз определено смятам, че не бива да се подаваме на паникьорски настроения. Разбира се, отново искам да пренеса в българските условия това, което тук е основната тема – грижата за развитието на реалния сектор. При очаквания удар, при очаквания спад в ръста на БВП – има страни, в които ръста ще бъда около нулата. При България очевидно няма да е така, но ще има удар, който трябва да бъде омекотен", коментира още Първанов в Пекин.

Иначе, изказването на президента пред форума бе на тема енергетика. Именно в Пекин, където се събраха лидерите от Запада и Изтока българският държавен глава официално съобщи датите, на които в София ще се проведе срещата на високо равнище „Природен газ за Европа – сигурност и партньорство" – 24 и 25 април 2009 година. Според Първанов тази среща ще допринесе за международното енергийно сътрудничество и справянето с проблеми като изменението на климата. Поканите вече са изпратени.