Президентите на България и на Гърция Георги Първанов и Каролос Папуляс смятат за необходимо да се активизира работата по междусистемната газова връзка Димитровград-Комотини и по откриването на нови гранични пунктове между двете страни. Това посочи българският държавен глава след срещата с гръцкия си колега Папуляс, който е на официално посещение у нас.

Първанов отбеляза необходимостта от активизиране на работата по газовата връзка между двете страни и по изграждането на терминал за втечнен газ, който да може да обслужва региона. Той посочи, че това е един от механизмите за диверсификация, пише БТА.

Президентите Първанов и Папуляс са разменили мнения, че споразумението между България и Русия от преди дни по газопровода "Южен поток" ще бъде от полза и за двете страни, доколкото Гърция има своя интерес там.

Президентите са обсъдили също темата за откриването на нови гранични пунктове. Георги Първанов изрази  мнението, че е добре да се активизира работата по пункта "Маказа" и по пунктовете "Рудозем-Ксанти", "Аврен-Миртиски", "Горна Арда- Паранести". Той добави, че това са пунктове, които се чакат с голямо нетърпение от населението от двете страни на границата.

Георги Първанов отбеляза активния политически диалог, приятелските и европейски тип отношения между двете страни. Каролос Папуляс подчерта "изключителното ниво" на двустранните отношения на всички нива.

Българският президент отбеляза, че Гърция е един от водещите ни търговски партньори, по стокообмен и чужди инвестиции у нас, и изрази задоволство, че кризата не е довела до сътресения в икономическите отношения. Той посочи също увеличаването на туристическия поток между двете страни.

Каролос Папуляс изрази задоволство от широкия аспект на двустранното сътрудничество, особено в днешните трудни условия в международната среда. Той отбеляза откриването на новия ГКПП "Ивайловград- Кипринос", както и състоялото се първо съвместно заседание на правителствата на двете страни, с което по думите му се навлиза в нов период на стратегическо сътрудничество. Папуляс посочи и продължаващото изпълнение на гръцкия план за икономическо възстановяване на Балканите, в който гръцкото участие надвишава 18 млн. евро.

Президентите Първанов и Папуляс са разменили мнения и за европейското присъединяване на Западните Балкани. Гръцкият президент посочи, че са коментирали начините за бързото финализиране на европейския курс на страните от Западните Балкани, за което Гърция и България могат да намерят начини да помогнат, като бъдат спазени критериите за членство. Каролос Папуляс добави, че е информирал Георги Първанов за Кипърския въпрос, както и за отношенията между ЕС и Гърция. По-късно днес президентът на Гърция ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с кмета на София Йорданка Фандъкова.