Щети за близо 15 млн. лева са разкрити при операция Болничните, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Специализираната полицейска операция се провежда на територията на София и Ловеч от служители на главните дирекции “Криминална полиция”, “Досъдебно производство” и “Борба с организираната престъпност” под ръководството на Софийска градска прокуратура. Извършват се процесуално-следствени действия в шест медицински центъра в столицата, които са издавали болнични листове, уточняват от ведомството.

Конкретният повод за операцията е увеличеният брой представени и изплатени болнични от НОИ за първото тримесечие на годината. В резултат на проведения анализ и извършените оперативно-издирвателни действия служителите от отдел “Икономическа полиция” към Главна дирекция “Криминална полиция” са установили следната схема: „кухи” фирми са прехвърляни като собственост на малограмотни лица, клошари и наркозависими. В тези фирми са назначавани само на хартия на високи длъжности по трудов договор, като управител, началник на склад, мениджър “Връзки с обществеността”, най-често без тяхно знание, лица с нисък социален статус, с основно или средно образование. За тези позиции, обаче, те са осигурявани с близък до максималния осигурителен доход в размер на 1 600 – 2 000 лева. Същите тези служители преди това са работили в други фирми, сред които и фирми за почистване на столицата с месечно възнаграждение от порядъка на 150 – 300 лева. Фирмите не са извършвали дейност и осигурителни вноски реално не са плащани. Самите трудови договори са регистрирани в Националната агенция по приходите /НАП/ със закъснение от порядъка на половин до една година.

Почти веднага след назначението си служителите били изпращани дългосрочно в болнични, които са изплащани от НОИ. Парите от болничните, обаче, реално не са достигали до тях, а са били усвоявани чрез банкови карти от организаторите на схемата. По-голямата част от служителите не са знаели, че работят за тези фирми, а още по-малко - че са болни. Дори един от управителите на 3 фирми – клошар и наркозависим, преди седмица е продал оградата си в столичния квартал Факултето, за да набави поредната доза наркотик.

По първоначални данни схемата е действала от 2008 година.
В хода на операцията за 24 часа са задържани 47-годишната Р.С. и 60-годишната Н.К, които са били упълномощени да представляват подобни “кухи” фирми като представяли болнични листове в НОИ за изплащане на парични обезщетения за временна нетрудоспособност от 3 до 6 месеца за почти всички работещи.

Действията по разследването продължават.