Акциите на водещата българска компания за производство на бои и лакове Оргахим АД-Русе, поскъпват в началото на сесията на БФБ днес с 3.86%, до средно 89.993 лв.

В рамките на регулираната търговията бяха прехвърлени 53 781 лота по позицията на дружеството, които се равняват на 10.49% от капитала му.

Това стана в множество малки сделки, една голяма покупка на пакет от 42 119 акции на Оргахим.

Единствено мажоритарният собственик на компанията Whitebeam Holdings LTD, който до днес имаше дял от 64.54% от капитала има достатъчно акции, за да осъществи такава сделка.

Дружеството се контролира от Whitebeam Holdings (регистриран в Малта), който притежава 64.54% от акциите на компанията. Останалите 35.46% от акциите се притежават от други акционери. Но крайният собственик на Оргахим е Поликолор АД (регистриран в Румъния), който държи други 7.50% от акциите, по данните от последния финансов отчет на компанията.


Това означава, че освен, че повдигна оборота на БФБ в първия час на сесията до над 5 млн. лв. търговията с книжата на Оргахим е довела и до разместване в капиталовата структура на компанията.

Оргахим e наследник на Химически Комбинат "Гаврил Генов", което през 1998 г. е преобразувано в АД и е извършена приватизация.

Компанията произвежда блажни бои, смоли, фталов анхидрид, малеинов анхидрид и други. Регистрираните търговски марки на "Оргахим" са: "Фасаген", "Алутин", "Балкид", "Рувипласт", "Винакол", "Хамелекон", "Protecta", "Mefisto", "Леко".

  * Не е препоръка за вземането на инвестиционо решение!