Арабската компания Emirates Associate Business Group (EABG), която има интерес да инвестира в България в изграждането на писта за Формула 1, е била рекетирана чрез имейл, получен на мобилния телефон на един от съветниците й.  

Ануар Бадуан, който е адресат на съобщението, пристигна на извънредно посещения в София, целящо да изясни противоречивата информация за представляваната от него фирма, която се разпространява през последните дни. Бадуан показа на журналисти имейла, в който пише: "Пратете 94 000 000 долара, за да изгладим отношенията си".

Ануар Бадуан е получил имейла на мобилния си телефон няколко часа преди да пристигне в София. Той е написан на английски език и е с подател Алекс Цаков. Съветникът на компанията EABG така и не уточни кой е този човек и каква е връзката му с темата строеж на писта за „Формула" 1 в България.

Депутатът от БСП Румен Петков, който е и председател на организационния комитет за изграждането на трасето в село Доброславци, обясни, че имейлът е само част от сценарий за саботаж на намеренията на чуждата компания да инвестира у нас. Той разкри, че е било изпратено и друго писмо до фирмата със съвет да не дава парите си за проекта за писта за „Формула" 1 в България. Съдържанието на това писмо Петков определи като "гнусно".

Румен Петков:
„В писмото се обяснява, че в България те не трябва да идват, защото това е провален проект. Писмото е до тази компания и това го пише българин. И това го пише ваш колега".

Колега или шеф на медията?

Румен Петков: „Колега, колега".

Сигурен ли сте?

Румен Петков:
„Сега аз да ви говоря само ей така. Имам ли вид на човек, който само гадае. Казвам ви, че систематично се цели взривяването на проекта".

Кой е казал, че компанията не трябва да инвестира у нас?

Румен Петков: „Колежката от вестник "Сега".

Какво е съдържанието на писмото?

Румен Петков:
„Гнусно. Пише да не се инвестира в България, че този проект е провален, че този проект е разглеждан многократно, че е предлаган на кого ли не. Просто се обяснява защо не трябва да се инвестира в този проект".

Кой има полза от това?

Румен Петков: „Очевидно правителството няма полза от подобно отношение към който и да е инвеститор. Ние с председателя на Федерацията по мотоциклетизъм също не сме заинтересовани. Значи има други заинтересовани".

И тази колежка в качеството си на каква го е писала това писмо?

Румен Петков: „Навярно в качеството си на буден български гражданин".

От своя страна представителят на арабската компания Ануар Бадуан потвърди желанието й да инвестира у нас, с което опроверга информацията на вестник "Сега", че фирмата не желае да работи повече с българското правителство, с което подписа т.нар. Писмо за намерения. По думите на Бадуан EABG има интерес както в проекта за изграждане на писта за „Формула" 1, така и в други, свързани със земеделие и недвижими имоти. До два месеца представители на арабския консорциум отново ще дойдат в България, за да кажат окончателно за какво са готови да дадат парите си.
Колкото до проекта за строителство на писта за „Формула" 1 у нас Румен Петков и председателят на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов обясниха, че никога досега не са били толкова близо до подписването на договор за изграждане на подобно трасе. На 11 септември в Италия предстои ключова среща по въпроса, след която ще стана ясно каква ще е съдбата на вече готовия договор, който по думите на двамата е изключително изгоден както за нас, така и за евентуалните инвеститори от EABG.