Около 9 милиарда лева са необходими, за да се задържи сегашното качество на пътищата у нас до 2020 година, а за да се подобри нивото – близо 28 милиарда. Това коментира председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

През следващата година се предвижда и ремонт по-старите участъци от автомагистрала „Тракия", съобщи пред медиите регионалният министър Десислава Терзиева. За целта са предвидени 60-70 млн. лева.

Ремонтът на участъците от магистралата около Пазарджик и Пловдив, както и на четири километра в близост до София ще бъде осъществен по „Транзитни пътища V"с пари от Европейската инвестиционна банка, като вече е договорено включването на тези проекти в програмата с борда на финансовата институция. При обществените поръчки за избор на изпълнител на ремонта условията ще са по-различни, тъй като става въпрос за договори по правилата на ЕИБ, по системата ФИДИК, каза шефът на АПИ. Лазаров увери, че следващото лято ще бъде направена такава организация на ремонтните работи, че да не се създават проблеми за трафика.

Според шефа на пътната агенция от утре трябва да започне поставянето на химически тоалетни в най-новите участъци от аутобана в отсечката от Стара Загора до Бургас.

Министър Терзиева е определила и оглавява комисия, която преглежда пътищата в гаранция. Ако има допуснати нарушения или качеството не е на необходимото ниво, ще й бъде докладвано.

От следващата година ще започне изграждането на участък от автомагистрала „Хемус", заяви още министър Терзиева.  Участъкът, който ще бъде изграден, ще бъде от Ябланица до Ловеч, допълни председателят на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Според шефа на АПИ има реална възможност аутобанът да бъде изграден изцяло до 2018 година.