Repsol се е опитал да продаде контролния пакет акции в аржентинската нефтена компания YPF на китайска енергийна група, преди дружеството да бъде национализирано от властите в Буенос Айрес, съобщава FT.


Тайният опит да се продадат 57 на сто от YPF на китайски купувач, идентифициран като Sinopec, е накарал аржентинския президент да съобщи в понеделник, че ще ренационализира 51 на сто от компанията.

 

Repsol е искал повече от $ 10 млрд. за дела си и не се е консултирал с аржентинските власти за сделката със Sinopec, за която испанското дружество се е надявало да бъде приключена преди да се потърси формалното одобрение на аржентинския президент Кристина Фернандес.

 

Аржентинското правителство притежава златна акция в YPF и всяко прехвърляне на дялове на дружеството изисква одобрението за държавна. Sinopec притежава 40 процента от бразилските операции на Repsol.

 

Национализацията на YPF доведе Аржентина и Европейския съюз на прага на търговска война.

 

Испанският премиер Марио Рахой, който е на посещение в Мексико изрази "дълбоко безпокойство" от ставащото и заяви, че няма "никаква обосновка или икономически причини" за национализацията.


Мексиканския президент Фелипе Калдерон нарече национализацията "плачевна". Той добави че: "никой разумен човек няма да инвестира в страна, която национализира инвестициите."

 

Repsol междувременно заяви, че ще съди Аржентина за най-малко 10 милиарда долара като компенсация за YPF и ще търси международен арбитраж.

 

Анализатори, обаче изразиха съмнения относно шансовете на Repsol за спечелване на значително обезщетение в съда, тъй като срещу Аржентина вече има повече висящи дела в Международния център на Световната банка за уреждане на инвестиционни спорове, отколкото срещу която и да е друга страна.