Да се ограничат таксите, които могат да събират търговските вериги, искат производителите. При среща с представители на законодателната и изпълнителната власт те биха изразили желание за въвеждане на по-справедливо договаряне.

Това показа проучване на "Стандарт" сред родните производители на храни по повод инициатива на депутати от БСП да се сложи ред в отношенията между доставчиците и големите вериги.

Родните производители искат да им се осигури възможност да преговарят с веригите за клаузите в двустранните договори. Доставчиците искат да плащат такси само за реално извършени услуги от страна на веригите.

Такива са например такса за реклама или слагане на стоките на по-добро място на щандовете, но не и такси за рожден ден или откриване на магазин в чужбина, коментираха производители.

Между нас и търговските вериги непрекъснато се водят разговори и успяхме да постигнем договореност за някои от проблемите, които имахме, други обаче все още остават открити, коментира шефът на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов.

"Истинските проблеми на българските производители не са в търговските вериги, а се крият в скъпия ток за бизнеса, високите лихви по кредитите и ниските и несправедливо разпределени субсидии. Големите разходи правят българските производители неконкурентоспособни", коментира шефът на Съюза за модерна търговия Йордан Матеев.

Tой също потвърди желанието и готовността на търговците да се води диалог с българските производители и институциите.

"Всички ние сме готови на диалог и той никога не е прекъсвал", коментира Матеев.

Проучване на Съюза показало, че в момента 55% от стоките, предлагани в магазините на членовете на организацията (влизат 8 от най-големите хранителни вериги) са българско производство.