Известният икономист Нуриел Рубини, един от малцината, предсказали настоящата глобална криза, коментира, че ралито на пазарите от предходните седмици неминуемо ще отшуми, в следствие на шоковете, които американската икономика понася въпреки опитите за подкрепа на финансовата система.

Надеждите, че световната икономика ще се възстанови с по-бързи темпове, подхраниха 6-седмичен растеж на пазарите, като водещите индекси на Wall Street и в Азия добавиха по 20% върху равнищата си. В същото време Рубини, който е преподавател по бизнес в Нюйоркски университет и бивш финансов съветник на правителството, е скептичен и казва, че не ще бъде изненадан, ако сега пазарите тестват дъната си от месец март.

За хората, които виждат зелена вълна, бих казал, че това е по-скоро като жълтото на светофара, което казва да сме предпазливи, казва Рубини на конференция в Хонг Конг. Това не е същинско възстановяване, а рали нагоре в условията на продължаващ мечи пазар.

Това е така, защото американската икономика няма да отчете растеж преди 2010 година, а напротив, ще се свие с 2% през настоящата година, казва още Рубини. Безработицата ще удари 11% през следващата година а корпоративните печалби ще спаднат повече от очакваното.

Проблемите във финансовия сектор и резултатите от правителствените опити за съживяване на икономиката ще покажат само, че най-големите 19 банки в Америка нямат достатъчно капитал, с който да покрият огромните загуби. Би било глупаво и да се смята, че тези 19 банки съществуват сами за себе си, защото те са свързани с много по-малки от тях и в това е тревогата за цялата финансова система. AP

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!