Руският министър на енергетиката Сергей Шматко потвърди пред БНР възможността руската страна да поеме временно финансирането на българската АЕЦ „Белене”. За тази възможност първи съобщи българският енергиен министър Петър Димитров. В Брюксел, където участва в международна конференция, Сергей Шматко подчерта, че двете страни работят по този проект в атмосфера на високо взаимно разбиране и доверие.

Това ни позволява, въпреки че не са решени всички въпроси с финансирането да вървим напред с изпълнението на проекта. Договорихме се, че може да разгледаме възможността за временно финансиране на строителството на атомната централа, докато стратегическият инвеститор, компанията RWE, не започне да финансира проекта. На нашите компании вече са дадени указания да започнат да осъществяват финансиране в рамките на руската държавна подкрепа за този проект, подчерта енергийният министър на Русия Сергей Шматко.

Той посочи, че ако въпросът с гаранциите за стабилно финансиране не бъде решен в близко бъдеще, това може да забави изграждането на АЕЦ „Белене”. Шматко добави, че ако се стигне дотам, българската и руската страна ще разработят съвместен план за действие, който да сведе закъсненията до минимум. БГНЕC