Русия свежда до нула износните мита за газа за Украйна и така цената на газа се намалява с 30 процента, заяви руският премиер Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Коментирайки споразуменията между президентите на Русия и Украйна в Харков, руският министър-председател обясни, че стои в икономическата основа на приетите решения. "Газпром няма нищо общо с това, нито Газпром, нито акционерите му ще пострадат", посочи Путин.

Премиерът е поръчал на правителството да подготви проектопостановление за митата. "За нас това не е лесно решение", изтъкна той.

Средствата, икономисани от Украйна от понижаването на цената на руския газ, ще се отчитат като плащане за пребиваването на руския флот в Севастопол от 2017 година, отбеляза Путин на заседание на президиума на правителството.

Постигнато е споразумение да се увеличат газовите доставки още тази година, а това ще позволи на Украйна да икономиса значителни средства, посочи премиерът, уточнявайки , че тази година те могат да достигнат 3 милиарда долара, а следващата - 4 милиарда долара.

"Средствата, които Украйна няма да плаща на Русия, ще останат в Украйна и ще се натрупват", обясни Путин. "Тези средства ще се отчитат като плащане за пребиваването на руския флот в Севастопол от 2017 година." БТА