„ВТБ Капитал”, която придобил през 2011 г. най-големия производител на цигари и тютюн в България – „Булгартабак”, продължава да разширява цигарения си бизнес.

 

Миналата седмица властите в Република Сръбска, част от Босна и Херцеговина, одобриха закупуването от българския холдинг на 67% от цигарената фабрика в Баня Лука. Цената на сделката не се съобщава.

 

В края на 2011 г. дъщерната компания на „ВТБ Капитала” – австрийската „БТ-Инвест” – плати за 79.83% от „Булгартабак” 100.1 млн. долара, съобщава Агенция „Фокус“.


Когато през август 2011 се появи информацията за купуването на държавния пакет в „Булгартабак”, някои експерти предположиха, че руските инвестиционни банкери действат от името на трета страна, предпочитаща да остане анонимна.


Повече от година след това „БТ-Инвест” не само не е предала тютюневите активи на трета страна, но и продължава експанзията на балканския пазар на тютюневи изделия.


Тютюневият пазар на Балканите от известно време е привлекателен за руските инвеститори. Според главния редактор на „Русский табак” Максим Корольов, навлизането на балканския тютюнев пазар е перспективно за руските производители на цигари, ориентирани към разрастване.

 

По думите му, за държави като Гърция и България силата им е в географското положение и членството в ЕС, което ги прави добри разпределителни центрове, откъдето цигарите ще могат да се разпространяват към най-различни пазари.