БСП поиска оставката на цялото ръководство на Министерството на здравеопазването, стана ясно след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Социалистите изнесоха данни, за които твърдят, че уличават екипът и самата Ана-Мария Борисова в конфликт на интереси и корупция. В тази връзка БСП ще сезира прокуратурата, и парламентарната комисия за конфликт на интереси.

Повод за исканата оставка на екипа на здравното ведомство стана информацията от последните дни, че в министерството частна фирма е определяла спецификациите за участие в процедура за закупуването на високотехнологично оборудване за болници. Според Мая Манолова един от заместник-министрите на Ана-Мария Борисова - Гергана Павлова, преди да заеме поста е била на отговорна позиция в Софарма Трейдинг. Сега Павлова отговаря за лекарствената политика на министерството.

От БСП смятат, че и самата здравна министърка е в конфликт на интереси и трябва да си подаде оставката. В началото на този месец са били обранородвани промени в наредбата за позитивния лекарствени списък. Според  тях, фирмите, които ще доставят лекарства,ще трябва да ги изпитват преди това.

От БСП не пожелаха да коментират дали готвеният вот на недоверие ще бъде именно заради провал в здравеопазването. До края на седмицата БСП и ДПС ще продължат с разговорите, за да достигнат до консенсус коя тема да бъде повод за искания вот на недоверие на кабинета Борисов.