Ще бъдат създадени стандарти за три вида хляб, за да се гарантира качеството на продукта, съобщи земеделския министър Мирослав Найденов след среща с хлебопроизводители. Стандартите ще бъдат за белия, типовия и за хляба тип „Добруджа“. Новите хлябове ще бъдат по-скъпи и ще съдържат само вода брашно и сол. Все още не е ясно как ще се казва новият стандарт, името ще бъде избрано от бранша. Найденов обяви още, че ще покани представители на големи търговски вериги за да му обяснят защо налагат стандарт за хляба чрез доставните цени и правят компромис с качеството му.

След среща с хлебопроизводители Мирослав Найденов призна, че сивият сектор в бранша е над 50 процента. Заради това ще започнат масирани проверки на данъчните, Икономическа полиция и новосъздадената Агенция по безопасност на храните. Ще подгоним много здраво нелегалните, които правят хляба през нощта и разчитат, че няма да ги хванем, заяви Найденов. Той заяви още, че тепърва ще се обмисля въпросът, как да се контролират малките, пресни хлебчета, които се предлагат в търговските вериги. Министърът допълни, че те са толкова пресни, колкото и той е космонавт.

Целта на министъра е за всеки продукт от традиционната закуска – филия хляб с масло и колбас, да има стандарт.