Само 7 от общо 89 автогари не са изпълнили предписанията на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” /ИААА/. Това установи повторната проверка на всички автогари в страната, разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, съобщиха от ресорното ведомство.

Нередности са регистрирани само в областите Благоевград, Велико Търново, Разград, Силистра, Добрич, Перник и Бургас като за допуснатите нарушения са съставени девет акта за установено административно нарушение.

Най-честите пропуски на автогарите са: липса на звукова уредба; без маркировка; липса на информационни табла; без навеси и др., обясняват от транспортното министерство.

Припомняме, че след извършените проверки от инспекторите на агенцията през месец юли бяха издадени предписания на 89 автогари със срок от 30 дни за отстраняване на установените нередности.  През последния месец проверките на автомобилната администрация показаха, че наложените предписания се спазват и повечето от автогарите са отстранили забележките.

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” ще продължи контрола над автогарите, докато не бъдат отстранени всички нередности и ще налага още по-строги санкции при неспазване на установените от закона изисквания, предупреждават от министерството.

В рамките на акцията са направени и 4 978 проверки на автобуси извършващи вътрешни и международни превози, съставени са 264 акта за установено административно нарушение, а на пет е наложена принудителна мярка „спиране от движение”.