Едва 9 от 500-те най-влиятелни компании планират да разширят бизнеса си в България в периода 2010 – 2015 г. Това отчете проучване на консултантската компания Cushman&Wakefield, представено в страната ни от Forton International, стратегически партньор на компанията за България, Сърбия, Македония и Косово.

Според проучването, страните от Централна и Източна Европа ще бъдат местата, обект на най-засилен интерес от страна на компаниите, които планират разширяване на бизнеса си през следващите 5 години.

През следващите пет години най-много компании – 47 – планират експанзия в Москва, което отрежда на руската столица челното място сред всички големи европейски градове. Втората позиция в класацията за градовете, които отговарят в най-голяма степен на бъдещите планове на европейския бизнес, отново е от региона на ЦИЕ – Варшава. Oколо 30 компании ще стартират работа в следващите няколко години в полската столица.

Градовете, които предлагат генерално най-добри бизнес условия, и тази година остават Лондон, Париж и Франкфурт. Германия е една от страните, представили се най-успешно в класацията, направена от консултантската компания. 4 от 10-те града, предлагащи най-добри условия за бизнес, са на територията на страната - Франкфурт, Берлин, Мюнхен и Дюселдорф. Най-значим прогрес през 2010 година отбеляза Виена, която се придвижва с 6 позиции нагоре и заема 22-рото място в подреждането.

Първенецът сред градовете извън Европа, станали част от плановете за експанзия на европейските компании, е Шанхай. Близо 30 организации планират да открият свои представителства в най-големия китайски град в следващите 5 години.

Според Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International, страните от Централна и Източна Европа предлагат изключително добри възможности на европейските компании. Сред факторите, обуславящи интереса към този регион, са квалифицираната и същевременно не толкова скъпа работна ръка и добрата данъчна политика.