Купувачите надделяха само в сектора на дружествата със специална инвестиционна цел. Поскъпването по позицията на Фонд за недвижими имоти България успя да издърпа секторния индекс на положителна територия. Около една трета от оборота се формира от уговорени сделки.

SOFIX -0.73% до 392.38 пункта

BG-40 -0.57% до 111.97 пункта

BGREIT +0.67 до 40.66 пункта

BGTR-30 -0.49% до 295.55 пункта

С 96 115 прехвърлени акции Фонд за недвижими имоти България беше и най-ликвидното дружество в днешната сесия. Следваше го Софарма, с изтъргувани 26 696 лота и финално понижение в средната цена за брой от 1 процент.

Най-губещото в днешната сесия дружество беше Меком. Силистренският производител на колбаси отписа 16.55% от пазарната си оценка.

С повече от 3 на сто поевтиняха акциите на Стара планина холд, Доверие Обединен холдинг, Елхим Искра и други. Над 2 процента от пазарната оценка изгуби Химимпорт, а с повече от процент понижение приключиха деня книжата на Албена инвест холдинг, Синергон холдинг, Оловно-цинков комплекс, Неохим, Унифарм и други. Минимални бяха загубите по позициите на Монбат, Оргахим, Зърнени храни България и други.

Разнопосочно приключиха акциите на инфраструктурните дружества. С минимални печалби приключиха деня книжата на Мостстрой и Трейс груп холд. Дяловете на Холдинг пътища записа загуба от 1.13%.

От финансовите институции единствено Корпоративна търговска банка отчете 1.40% ръст в средната цена за акция. Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка не измениха пазарните си оценки.

Сред малкото печеливши се наредиха още дяловете на Българска роза – Севтополис /0.69%/, Проучване и добив на нефт и газ /4.46%/, Еврохолд /3.33%/, Момина крепост /1.11%/ и други.

* Акция на деня

Албена изтри 4.04% от средната цена за лот, като това спомогна за понижението и на трите губещи индекса в днешната сесия. Прехвърлиха се под 200 лота на курортния комплекс.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!