"Съединените щати поздравяват нашия близък приятел и съюзник в НАТО България за изчерпателното и професионално разследване на терористичното нападение в Бургас от 18 юли 2012 г. Заключенията са ясни и недвусмислени: Хизбула е отговорна за това смъртоносно нападение на европейска земя. Ние осъждаме Хизбула по възможно най-силния начин за нападението, което има поразителни прилики с други, предотвратени заговори през миналата година. САЩ действат решително и изчерпателно за предотвратяване на дестабилизиращите действия на Хизбула в Европа, Югоизточна Азия, Южна Америка и Близкия изток. И ние сме готови да направим всичко по силите си, за да помогнем на правителството на България да изправи пред правосъдието виновните за нападението в Бургас" , пише в изявлението на държавният секретар на САЩ Джон Кери, разпространено от американското посолството в София.

 

Междувременно Канада официално потвърди данните, изнесени вчера от българския вътрешен министър Цветан Цветанов. Според Джон Беърд, канадския външен министър, има сериозни доказателства за участието на човек с двойно гражданство - канадско и ливанско в атентата в Бургас.

 

"Силно призоваваме останалите правителства по света – и особено нашите партньори в Европа да предприемат незабавни действия за справяне с Хизбула. Ние трябва да изпратим недвусмислено послание до тази терористична група, че тя няма да може повече да извършва безнаказано презряната си дейност", пише още в изявлението на Джон Кери.

 

Новината, че българското правителство обвинява Хизбула е водеща в много западни медии. Както Хизбула, така и Иран отрекоха обвиненията.

 

САЩ са помогнали на българските власти в разследването, като въпреки това не са открити преки доказателства за участието на Хизбула.

 

Роб Уейнрайд, директор на Европол, заяви в интервю за AP, че "българските власти са направили обосновано предположение" за връзката между подкрепяната от Техеран ливанска групировка и атентата в Бургас.

 

Според Европол, бомбата в Бургас е била детонирана дистанционно с устройство, което все още се изследва. Уейнрайд посочи още, че човекът пренасял взривното устройство и загинал при атентата, не е има намерение да умира, а е бил взривен от партньорите си.

 

Всъщност, заключението за връзка между терористите в Бургас и Хизбула се основава на две фалшиви американски шофьорски книжки, намерени в близост до местопрестъплението, които щатските власти са проследили до Ливан.

 

Официалното обвинение срещу Хизбула дава силен коз на САЩ в преговорите за ядрената програма на Иран, които трябва да бъдат възобновени с нов кръг в Казахстан на 26 февруари. Ако ЕС обяви Хизбула за терористична организация, каквото е искането на американските власти, това ще бъде силен удар върху влиянието на Техеран в региона на Близкия Изток.