САЩ субсидира производството на етанол като алтернатива на вноса на петрол. Същевременно американският етанол се изнася в огромни обеми, което е в противоречие със заявената политика по биогоривата на САЩ – коментира Financial Times.

 

Вместо да имат за ефект намаляване на зависимостта от вносните горива, данъчните кредити при смесване на горива на нефтена основа с биогорива до този момент водят единствено до ръст на презокеанските доставки. Срокът на данъчните облекчения изтича в края на тази година и Европа вече изрази несъгласието си американските стимули за производството на биогорива да бъдат подновявани.

 

Данните на правителството показват, че до края на септември от САЩ са изнесени биогорива в обем 251 млн. галона, което е двойно повече от износа за цялата 2010 г. Според прогнозите на министерството на селското стопанство, 4 от всеки 10 тона царевица, добити в САЩ, се превръщат в биоетанол. На практика реалните данни могат да се окажат с 50% по-високи, тъй като смесеният с петролни горива биоетанол не се включва в тази статистика.

 

Представител на европейската асоциация за търговия с етанол коментира: данъчният кредит не беше въведен с цел насърчаване на експорта. Възможни са правни действия срещу вторичния ефект на субсидиране на износа.

 

Водещите дестинации за износ на американски биогорива са Канада /75 млн. галона/; Холандия /58 млн. галона/; ОАЕ /5 млн. галона/; Великобритания /10 млн. галона/ и други.

 

Търговците могат да потърсят до 45 цента данъчен кредит на галон гориво /3.78 литра; цената на галон бензин на Източното крайбрежие е около 2.9 долара/. Общо 6 млрд. долара приходи от акцизи е загубил САЩ през 2009 г., субсидирайки чрез данъчни кредити производството на биогорива.