Администрацията на президента на САЩ, Барак Обама, представи национален план за действие с цел да спаси пчелите и другите насекоми, опрашващи цветовете, които са заплашени от изчезване. Те играят ключова роля за безопасността на храните и за околната среда.

"Опрашителите са от съществено значение за националната икономика, безопасността на храните и околната среда", заяви Джон Холдрин, водещ научен съветник на президента Барак Обама.

"Опрашването, само от пчелите, допринася с над 15 милиарда долара за земеделските култури годишно" само в САЩ, коментира той. Това са плодове, зеленчуци, ядки. Но "тези опрашители страдат".

Според оценките на Министерството на земеделието, публикувани миналата седмица, пчеларите са загубили 42% от пчелните семейства през последните 12 месеца. Най-големи загуби са регистрирани през зимата. Това е втората най-лоша година за пчелите в САЩ в историята. Най-лошата беше през 2012-2013 г., когато бяха изгубени 45% от семействата.

"Толкова големи загуби през цялата година са много тревожни", посочи Джеф Петис, ентомолог в министерството и съавтор на изследването. "Изследователите трябва да намерят по-добри отговори защо има такива загуби както през зимата, така и през лятото".

Този все още мистериозен феномен, наблюдаван от 2006 г. в Северна Америка, но и в Европа, описва внезапното изчезване от кошерите на милиони възрастни пчели.

Причина, според учените, е комбинация от фактори. Сред тях са вид паразит, вируси, намаляването на наличните хранителни вещества и вредността на пестицидите.

Планът за действие на САЩ има за цел да възстанови и популациите на мигриращите пеперуди Монарх, които намаляват много бързо. Броят на пеперудите, които зимуват на юг, особено в Мексико, се е понижил с 90% или повече през последните две десетилетия.

Този план предвижда и ограничаване на смъртността на колониите от пчели през зимата до максимум 15% през следващите десет години, както и възстановяване на 2.8 милиона акра местообитания в рамките на пет години.

Това трябва да стане чрез федерална намеса и партньорства между публичния и частния сектор. Целта е да се увеличи популацията на пеперудата Монарх до 225 милиона в рамките на пет години в гориста местност на около шест хектара в Мексико в сътрудничество с мексиканското правителство.

Много федерални агенции в САЩ са мобилизирани да разнообразяват растителните видове по федералните земи, така че те по-добре да отговарят на хранителните нужди на пчелите и другите насекоми, опрашващи цветовете.

Според учените, обширните земеделски площи, върху които се засаждат монокултурите, лишават пчелите от техните хранителни източници.

Планът се фокусира и върху научните изследвания. Тези мерки са в резултат на призива, отправен през юни 2014 година от президента Барак Обама за изработването и приложението на обща държавна стратегия.

Но Белият дом се изказва премерено за влиянието на инсектицидите. "Пестицидите играят ключова роля в земеделското производство и за здравето на нашето общество. Намаляването на тяхното въздействие върху пчелите е приоритет на федералното правителство", се казва в документа.

През април Агенцията за опазване на околната среда въведе мораториум върху използването на определени пестициди - неоникотиноиди, докато не бъде направена пълна оценка на риска. От своя страна Европейският съюз забрани три основни класа пестициди, сочени като причинители на смъртта на пчелите. /AFP/