Мечтали ли сте да обиколите света с луксозен круизен кораб? Обичайно това е удоволствие достъпно само за богатите, но по това време на годината се откриват изключително изгодни възможности за подобна почивка на цени дори по-ниски от 30 долара на ден. Разбира се има и уловка – пътуването е еднопосочно.

 

От септември до ноември, а понякога и през декември криузните кораби правят курсове, които се наричат препозициониране. Обикновено те са в посока от студените северни пристанища към топлия юг.

 

Понякога можете да намерите круизи за препозициониране за около 30 до 45 долара на човек на вечер, като това е цената за двойно настаняване и обикновено не включва данъци, някои такси и бакшиши, пише MarketWatch.

 

Norwegian предлага 14-дневен круиз от Копенхаген, тръгващ на 6 октомври, до Маями на своя кораб Norwegian Star за 419 щатски долара, което е средно 29 долара на ден. Ако прибавите данъците и бакшишите, цената се приближава до 50 долара на ден, но дори така, тя е много по-ниска от офертите за обичайните круизи.

 

Royal Caribbean предлага 13-дневно пътуване от Ротердам до Форт Лодърдейл във Флорида за 599 долара или близо 46 долара на ден. Цената стига 700 долара с всички разходи.

 

Има множество оферти за такива еднопосочни круизи на цени между 50 и 75 долара на човек на ден в двойна стая. В тях освен пътуването и леглото влизат храна и забавления, обикновено на същото ниво и качество, на което са и при круизите в пика на летния сезон.

 

Има разбира се и някои разлики. Често пътуванията за препозициониране са по-дълги и включват повече дни в открито море. На практика това е все едно да си купите еднопосочен билет за самолет, като и цените са сравними, но да получите пътуване на луксозен кораб с всички екстри.

 

Още по-добре за туристите е, когато открият възможност покупка на круизен пакет с отстъпка за повече хора, тъй като цените в този случаи могат да бъдат още по-ниски.