Удар върху авиопревозвачите нанесоха световните капиталови пазари в понеделник. Данните за големите загуби, предизвикани от преустановяването на полетите след изригването на вулкана в Исландия, принуди инвеститорите да разпродават акциите си, което срина и цените им.

С над 4% поевтиняха акциите на EasyJet, British Airways, Луфтханза. Спадовете не подминаха още Air France - KLM, Iberia, Ryanair и дори American Airlines, които извършват множество трансатлантически полети.

Водещите индекси на европейските борси се ориентират към негативен завършек на сесията, а песимизмът от първите минути на търговия на Wall Street бе преодолян и два от водещите индикатори са на положителна територия.

16:50 часа

Смесени са настроенията в първите минути от отварянето на Wall Street. След силния спад в цената на акциите на европейските авиопревозвачи, вниманието на инвеститорите се изостри върху американските, особено American Airlines, които извършват множество трансатлантически полети.

С 2.7% в първите минути поевтиняха книжата на авиопревозвача Continental, но веднага след това акциите му изплуваха на положителна територия.

DOW JONES INDUS. AVG се покачва с 0.03% до 11 021 пункта.
S&P 500 INDEX пада с 0.13% до 1 190 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX  се понижава с 0.13% до 2 478 пункта.

Интересно е представянето на Citigroup Inc. след отличния резултат от 4.4 млрд. долара печалба за първото тримесечие на годината. Акциите му се покачват с 4.61% до $ 4.77 за лот, а книжата на
Goldman Sachs Group Inc. губят близо 2% до $ 157.56 за ценна книга.

10:17 часа

Инвеститорското внимание в Европа е насочено към акциите на авиопревозвачи и дружества от туристическия бизнес. Още в първите минути от отваряне на пазарите, книжата на Lufthanza поевтиняха с 5.4%, Air France- KLM губи 8.3% от стойността на акциите си. С понижение от 3.7% стартира EasyJet, а Tui Travel губи 3.4% в първите сделки. 

Играчите реагират на предварителните изчисления, че загубите от отменените полети заради вулкана в Исландия, възлизат на $ 200 млн. дневно.  

Индексите потеглиха със загуби.

FTSE 100 INDEX пада с 1.77% до 5 721 пункта.
DAX INDEX се понижава с 1.76% до 6 180 пункта.
CAC 40 INDEX губи 0.28% до 3 975 пункта.

 08:30 часа

Финансовият скандал в Goldman Sachs подейства негативно и на азиатските пазари.

Азиатските акции отчитат най-рязкото си поевтиняване от 2 месеца насам.

Според коментарите на анализатори, ситуацията предизвиква задаването на много въпроси. Освен това, и без това крехкото доверие на инвеститорите във финансовата система отново се пропуква.

В Япония NIKKEI 225 губи 1.71% до 10 912 пункта, в Хонг Конг HANG SENG изтрива 1.60% до 21 515 пункта, а в Китай CSI 300 се понижава с 3.15% до 3 250 пункта.

Резкият спад на основния китайски индекс се дължи и на факта, че китайските власти за пореден път призоваха да се замрази кредитирането за покупка на имот.

Днес не се очакват важни икономически данни, които биха могли да повлияят на настроенията на пазарните участници. За сметка на това, обаче, играчите на капиталовите пазари ще следят изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и една от неговите заместнички – Елизабет Дюк, което ще се състои днес следобед.