Енергийният гигант Royal Dutch Shell оттегля част от активите си в някои европейски банки заради страхове от набиращата скорост дългова криза в Европа, съобщава днешният брой на The Telegraph. Пред изданието представител на компанията е потвърдил, че това се прави с цел намаление на рисковите експозиции.

Саймън Хенри, който е висш финансов мениджър в Shell, казва, че компанията се опитва да намали кредитния риск в най-лошо засегнатите части на Европа от дълговата криза. "Има промяна в склонността ни да поемаме кредитния риск в Европа. Кризата се отрази на желанието ни", казва Хенри пред The Telegraph.

Запитан дали за компанията рискът в Германия е различен от рискът в някоя от южните страни-членки на еврозоната или онези държави, които са свръхзадлъжнели, Хенри казва: " Ние правим разлика между различните кредитни рискове".

От разговора му с репортер на изданието става ясно още, че англо-холандската петролна компания предпочита да депозира $ 15 млрд. пари в брой в неевропейски активи, като например американски съкровищни книжа или в депозити в американски банки. Shell са принудени да държат част от парите си в Европа, за да могат европейските подразделения на компанията да разполагат с ликвидност и да преодолеят макроикономическия риск.

От дружеството изразяват притеснения за клиентите и доставчиците с които работят в Европа, тъй като се съмняват, че банките, които ги финансират, може да изпитат затруднение да продължат да ив отпускат кредити.