Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов каза пред журналисти, че ще се върви към повишаване на ученическите стипендии, независимо, че сме в криза, защото това увеличение няма да засегне кой знае колко бюджета.

Игнатов уточни, че "през следващата година ще направи крачка в тази посока, защото двайсетина лева не е ученическа стипендия". Министърът каза, че проблемът с ученическите стипендии е нерешен и спешно се налага да се предприемат мерки, защото "всъщност такива стипендии няма, защото те са толкова малки, че не може да се говори за стипендии".

Не зная какви ще се разчетите на финансистите, но ми се иска ученическите стипендии да станат приблизително като студентските, или да са малко по-ниски, каза Сергей Игнатов. Той уточни, че увеличението не може да бъде постигнато в никакъв случай през 2011 г., но добави, че си е поставил тази цел да се осъществи до края на този мандат - в следващите три години.

Освен, че учениците са български деца, ние имаме към тях и конституционно задължение, коментира министърът.

В момента студентските стипендии са от 40 до 120 лева, като всяко висше училище определя размера и броя на стипендиите, които разпределя, каза за БТА Петър Чаушев - председател на Националното представителство на студентските съвети.