Европейската банка за възстановяване и развитие оцени на близо три милиарда евро щетите в Сърбия и Босна, причинени от най-тежките наводнения в страните от един век насам.

"За сега няма официална оценка на щетите от природното бедствие. Но някои приблизителни предварителни изчисления показват, че цената им е ежду 1.5 и 2 милиарда евро в Сърбия и на около 1.3 милиарда евро в Босна", съобщи ЕБВР.

Според банката, например щетите в селскостопанския сектор, който дава съответно 10% и 6% от БВП на Сърбия и Босна, и енергийният сектор са много големи. Огромен брой жилища бяха разрушени или повредени, както и пътна и жп инфраструктура.

Най-големият минен комплекс в региона "Колубара", който задоволява над 50% от търсенето на въглища в Сърбия също беше наводнен, което ще има силен негативен ефект върху системата на енергетиката на страната.

Близо два милиона души станаха жертви на наводненията, при които загинаха общо 77 души в Сърбия, Босна и Хърватия, от тях 51 само в Сърбия.

Положението се стабилизира, но много градове в трите държави бяха напълно наводнени, а цели селища в Босна бяха разрушени от свлачища. 150 000 души бяха евакуирани в разгара на наводненията, главно в Сърбия и Босна. ЕБВР прогнозира растеж от 1.8% в Босна и 1% в Сърбия през 2014 г., но оценките вероятно ще бъдат ревизирани низходящо след наводненията.