Коледа носи добри резултати за индексите на малкото отворени фондови борси по света днес. В щатите обаче доминира песимизма заради страха от фискалната пропаст.

Dow Jones Industrial Average спадна с 0.39% до 13 139 пункта.
S&P 500 Index изгуби 0.24% до 1 426 пункта.
NASDAQ Composite Index се понижи с 0.28% до 3 012 пункта.

Вчера излезе информация, че търговията през интернет в Щатите е пораснала с 53% на годишна база към декември, по данни на comScore. Причина за ръста са офертите за безплатна доставка, както и промоциите, които са обявявили продавачите на дребно преди Коледа. Само за Коледния сезон продажбите през интернет са нараснали с 16% на годишна база.

В Япония водещият индекс Nikkei 225 скочи с 1.41% до 10 080 пункта, като за това спомогна отслабналата йена. За инвеститорите това означава, че продукцията на местните компании ще се продава повече зад граница и с това ще се реализират по-добри печалби, което е основание за поскъпване на акциите.

Борсата в Токио имаше да наваксва и след три поредни почивни дни, тъй като след уикенда инвеститорите почиваха и по случай рождения ден на Императора.

В Шанхай водещият индекс Shanghai Composite Index изригна още повече с 2.53% до 2 213 пункта. Чувствително поскъпване имаше при компаниите, опериращи в сектора на продажбите на дребно, както и при банките.

Повечето от азиатските борси като Малайзия, Сингапур и Южна Корея ще възобновят търговията още от утре, но Австралия и Хонконг ще заработят отново чак в четвъртък.

Във валутната търговия йената леко поскъпва към долара до 84.7900 йени за един долар. Курсът на долара към еврото е $ 1.3187, което е минимално превъзходство на обединената валута пред зелените пари.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!