Първоначалните констатации на Сметната палата, която проверява дейността на управление "Банков надзор" в БНБ, са, че в последните години създадените процедури не са били прилагани толкова стриктно, а работата не е била толкова ефективна, коментира пред БНТ председателят на одитната институция Цветан Цветков.

Сметната палата проверява работата на банковия надзор след искане от Народното събрание. Одитът обхваща периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. През този период управление Банков надзор е ръководено последователно от Румен Симеонов и Цветан Гунев, които получиха обвинение за престъпление по служба по служба заради кризата с КТБ.

По искане на палатата Народното събрание удължи срока на проверката, която ще приключи в края на октомври вместо, както беше планирано, през август. Причината е, че в хода на одита Сметната палата е срещнала доста трудности, свързани с режима за достъп до банкова и професионална тайна, недобра организация на документооборота и отсъствия на служители.

Цветков посочи, че при създаването на банковия надзор е бил копиран американски модел, инспекторите са преминали сериозно обучение и са били разработени наръчници, по които са провеждани надзорните инспекции.

"В последните години не толкова стриктно се прилагат тези процедури и работата не е толкова ефективна. Така разработеният модел започва да не функционира така добре, както е бил замислен", каза Цветков и допълни, че причините за това ще бъдат изяснени в рамките на одита.

Сметната палата ще предложи и конкретни мерки за подобряване на надзора, съобщи той.