Основателите на Google и главния изпълнителен директор на калифорнийският софтуерен гигант Ерик Шмидт получиха заплатите си от един долар за последната година. Лари Пейдж, Сергей Брин и Ерик Шмидт получиха обичайната си годишна заплата от един долар въпреки тежкото икономическо състояние, което намали цените на акциите им в Google. Те не са получили и бонуси за работата си.

Ерик, Лари и Сергей доброволно избраха да получат само номинална парична компенсация, съобщи компанията. Тяхното основно възнаграждение идва от приходи от собствеността им в Google. Пейдж притежава 29.2 милиона акции в компанията, а Брин има 28.6 милиона дяла, с което те са едновременно най-големите акционери и притежатели на контролния пакет.

Брин и Пейдж, на 34 и 36 години, основават Google още като студенти в университета в Станфорд. Те получават по долар всеки, откакто компанията издава акции. Шмидт е третият най-голям акционер на компанията с малко под 9.4 милиона дяла.

Вчера акциите на Google се търгуваха на цени над 347 долара. В края на 2007 г цените на акциите достигаха близо 700 долара, но се срутиха заедно с останалата част от пазара през следващата година. БГНЕС