Предложените нови текстове на наредбата за паркиране в София въвеждат трета „жълта“ зона за платено паркиране, пише в днешния си брой в. Сега.

Промяната в настоящата нормативна уредба е свързана с непрекъснатото обжалване на сегашния документ пред съдебни инстанции. Ако бъдат приети в този си вид, предложенията на общинските съветници създават възможност паркирането по всички улици, булеварди, площади и тротоари в града да стане платено.

За целта Столичната община възнамерява да регламентира трета платена зона - "жълта". В момента такива зони се обособяват, но те не са платени, а режимът е на „контролирано безплатно паркиране на коли с цел подобряване на организацията и контрола по паркирането“. 

Предвижда се заплащане при определени условия - проблеми с паркирането и организацията на движението, голям брой нарушения на Закона за движение по пътищата или по предложение на районната администрация, общински съветници, граждани и други нестопански субекти. На този етап няма яснота за какъв срок и срещу каква сума ще може да се ползва новата зона.

Подобни идеи бяха лансирани от страна на граждани, когато през пролетта районните администрации направиха допитване за проблемите с паркирането. Искания за контролирани зони имаше в жилищните квартали "Младост", "Лозенец", около много пазари, болници и търговски центрове. При анкетите, обаче, аспектът с платения достъп не е бил засяган.

Работното време и цените за престой в съществуващите до момента зони не се променят с новата наредба. Синята зона е с работно време от 8 до 19 ч. в работни дни и в събота от 8 до 14 ч. като един час престой си остава 2 лв. с максимален престой до 2 часа. 

Зелената зона е със същото работно време, но в събота тя няма да работи, а един час престой остава 1 лв. с максимален престой до 4 часа. Обхватът на по-скъпата зона е същият, но се предвижда около стадион "Васил Левски" да се въведе зелена.

Първопричината за настъпилите промени - регламентацията на паркирането в централните части на столицата, се урежда чрез разширение на обхвата на гражданите, които имат право на преференциални стикери за паркиране в тези участъци. Възможност се дава вече и на собствениците на автомобили по настоящ адрес, а не както бе досега – само по постоянен. 

Едно лице обаче ще може да получи един стикер, а ако има други коли, ще трябва да ги паркира по общия ред. Въвеждат се и 10 безплатни минути при паркиране в центъра за кратко време. За да се възползват от това право, водачите ще трябва да маркират началния час на паркирането на специални талони, посочва изданието.