Генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов издаде заповед, с която се спира вносът на изрезки от колбаси от разнородни партиди. Това съобщават от земеделското министерство. Целта е допусканите до пазара у нас изрезки да са само от една партида, така че ветеринарните власти да могат да проследяват техния произход, датите на производство и срока на годност.

Назначена е проверка в Районната ветеринарно-медицинска служба в Плевен, съобщиха още от земеделското министерство. Проверката е заради съмнения, че служители на тази служба са прикривали нарушения на плевенската фирма, където бяха задържани най-големи количества краищници на колбаси - над 100 тона при акцията „Дупетата". В хода на полицейската операция бяха иззети около 194 тона месни продукти с изтекъл срок на годност и неизрядни документи.

Докато приключи инспекцията, временно ще бъде отстранен от длъжност шефът на РВМС-Плевен д-р Емил Попов. В специално сформирания екип за извършване на проверката ще участват служители на инспектората на земеделското министерство и на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните". Съмнителните изрезки от колбаси ще бъдат проверявани килограм по килограм, за да се установи техният произход и с какви документи са придружени, допълват още от ресорното ведомство.