Над един милиард лева приходи от приватизация и концесии ще влязат в Сребърния фонд през следващите три години, съобщи социалният министър Тотю Младенов, като се позова на решение на управителния съвет на Фонда за краткосрочните и дългосрочните мерки за неговото развитие.

По думите му възможните източници на приходи от приватизация са предприятия като Булгартабак и Военно-промишления комплекс. Ето какво още съобщи министър Младенов:

„В краткосрочен план се взе решение да се инвестират натрупаните средства като депозит в Българска народна банка със срок от шест месеца, три месеца и два месеца. Искам да припомня, че в момента парите носеха доходност около 0.1 – 0.15%. С краткосрочния план за депозити в БНБ, тази доходност се увеличава минимум два пъти".

 

Освен това в дългосрочен започна работа по дискусията как да се инвестират част от тези средства с промени в Закона за Сребърния фонд, допълни министърът. До края на годината ще има изготвени окончателни промени в закона за Сребърния фонд и те ще бъдат предоставени на министерския съвет и парламента за приемане.