Средната класа в България вече си купува по-луксозни нови автомобили. Това казаха пред БТА дилъри на нови коли, които взеха участие в автомобилната изложба „Партньори на колела“ в Плевен. Според продавачите хората от средната класа смятат, че могат да си позволят по-високо качество коли, с повече екстри и гаранции.

Купувачите предпочитат средния клас автомобили - между 18 и 30 хиляди лева, а корпоративните клиенти - по-висок клас возила - от 35 до 50 - 60 хиляди лева, твърдят дилърите. Най-богатите в България се снабдяват с луксозни коли за 250 - 300 хиляди лева, но по-често ползват коли за 120 - 150 хиляди лева, казват продавачите.

Заради кризата долната граница на цената на новите коли достигна 13-14 хиляди лева, но тези возила не са сред търсените, категорични са наблюдателите на пазара. Клиентите обикновено предпочитали да имат поне основни екстри - климатик, стерео, елпакет.

Пазарът на нови леки автомобили у нас през тази година "малко по-малко се раздвижва", смятат дилъри. Според тях през 2009 г. продажбите били доста по-слаби заради кризата, а спадът продължил и през тази година, но вече се усещало "очевидно раздвижване". През април-май се почувствало известно оживление, през август интересът на купувачите отново отслабнал и сега пак започнал да се повишава.

Според експертите причината за оживлението е комбинация от много фактори, но най-важното е, че "вероятно някои хора усещат, че вече излизат от кризата". "Каквито и отстъпки да правим, ако не излизаме от кризата, няма как да повишим продажбите", заяви един от дилърите.

Повечето от покупките на нови коли в момента се правят от категорията физически лица, т.е от отделни граждани. По-големият брой купувачи предпочитат плащането в брой. Краят на годината обикновено е най-силен за така наречените корпоративни клиенти, казват продавачите, като се позовават на опита си досега.

За различни модели има право на данъчен кредит, затова към тях интересът определено е голям отсега, казват продавачите. За корпоративни покупки разпитвали всеки ден като се интересували в подробности за различните видове модели. Очаквало се през втората половина на ноември и до края на декември да има бум на покупките на нови автомобили от фирми.