На фона на това, което става на световните пазари, на Софийската стокова борса мога да кажа, че през седмицата нямаше резки движения, дори периодът бе от спокойните, същото се отнася и за цените.

На международните пазари, разбира се, зърното пада. Отново да напомня, че ние следим Чикаго, Ротердам и Будапеща.

Пшеницата пада, царевицата пада. На Будапеща цената на пшеницата вече е 223 лв/тон, царевицата е 157 лв/тон, а слънчогледът отново падна драстично, с над 26 лв/тон, и стигна до 385 лв/тон.

На Ротердам олиото задържа позициите си и се котира около $ 950/тон.

Оборотът на ССБ през седмицата е около 21.5 млн. лв., като той се дължи основно на търгувана дървесина и енергоносители.

При горивата има някакво много малко намаляване на цените през последната седмица. Бензин А95Н е 2063 лв/тон, дизеловото гориво струва 1713 лв/1000 л., газьолът се търгува при 1658 лв/1000 л., което са дребни флуктуации спрямо миналата седмица.

По-интересното е при пазара на зърното.

Месеци наред имаше търсене на маслодаен слънчоглед, на около 400-450 лв/тон, но българските търговци и производители изчакваха. Те смятаха, че цената не ги устройва, че тя ще се качва както беше през 2007 г., но виждаме, че цените по света се сриват и през седмицата вече има предлагане на слънчоглед на 420 лв/тон, но купувачите вече не са склонни да купуват. Защото вече споменах, че в Будапеща цената е 385 лв/тон.

Хлебно зърно тази седмица се предлага на 250 лв/тон, а помним, че първоначално сдеките бяха на 270 лв/тон.

Цените на останалите хранителни стоки /брашна, олио, сол, консерви/ останаха стабилни през цялата седмица на пода на борсата.